Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ракетна атака срещу Украйна, Русия изстреля "Кинжал" по Киев (ВИДЕА и СНИМКА)

21 март 2024, 06:33 часа
Реклама

Мащабна тревога за опасност от обстрел с ракети през тази нощ в Украйна. Изглежда една от основните цели е била украинската столица Киев - засега не е ясно какъв е точният мащаб на атаката и се очаква официална информация. Първите данни на украинския генщаб са за 8 крилати и 3 балистични ракети, без да се уточняват модели. Но военновременната администрация на Киев съобщава за свалени 30 и повече ракети - това е първата толкова голяма руска атака от вече 44 дни насам.

В официалния канал в Телеграм на украинските ВВС има поредица от съобщения – малко преди 1:00 часа през нощта е първото, с предупреждение за вдигнати във въздуха от руснаците 9 стратегически бомбардировача Ту-95. А малко преди 3:00 часа през нощта е и първото конкретно предупреждение за изстреляни крилати ракети – първите предупреждения за опасност касаят Донецка, Днепропетровска, Запорожка и Харковска област. Има съобщение и за ракети Х-59, летящи към Черниговска област.

Впоследствие уточненията са за ракети, летящи по курс Чернигов – Киевска област – Житомир – Ровно. А в 5:00 сутринта има конкретна информация за изстреляни ракети "Кинжал" по Киев, като информацията е за две такива серии от изстрелвания. * Впоследствие се появи информация от украинските ВВС - 2 балистични ракети, като има данни, че са или "Искандер-М", или KN-23, или "Кинжал" т.е. още не е напълно ясен моделът, както и 29 ракети Х-101/Х-555 - всичките са свалени. "Ракетите дойдоха от север, основната посока на удара е Киев. Всички вражески ракети са свалени в Киевска област", добавиха украинските ВВС. Има и нова обявена въздушна тревога за атака срещу Харков - официално съобщение се появи в канала в Телеграм на украинските ВВС в 7:11 часа.

Още: Руска агресия в Харков: Ударено е предприятие, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Според първоначалната информация, заради паднали отломки в Киев са пострадали 8 души. Кметът на Киев Виталий Кличко обаче актуалира информацията в канала си в Телеграм и съобщи за 10 пострадали. Шестима са ранени в район "Шевченко", още четирима – в "Святошинск". Двама от ранените са хоспитализирани. Пак по информация на Кличко, има паднали отломки в детска градина - в Святошински район, в жилищни сгради, както и в промишлено предприятие в район "Подолски", плюс уцелена трансформаторна станция.

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

"Такъв ужас всеки ден, всяка нощ. Световното единство е в състояние да го спре, когато ни помага със системи за противовъздушна отбрана. Руските терористи не разполагат с такива ракети, които да заобиколят "Пейтриът" и други водещи световни ПВО системи. Сега тази защита е необходима тук, в Украйна. От Киев до Харков, от Суми до Херсон, от Одеса до Донецка област. Това е напълно възможно, ако партньорите имат достатъчно политическа воля. Трябва да покажем, че терорът винаги губи. Трябва да докажем на Русия, че тя ще бъде принудена да приеме нормален свободен живот в Украйна. Имаме нужда от подкрепата на партньорите. И съм благодарен на всички по света, които наистина помагат" - така реагира украинският президент Володимир Зеленски на случилото се.

В Белгород за пореден ден също е шумно

И тази сутрин в Белгород денят започна със стрелба - на ПВО и силни експлозии. Градът е мишена на вече 8-ми ден на непрестанни обстрели, предвид операциите на т.нар. руски доброволци.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес