Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рак отне живота на лицето на "Репортери без граници"

09 юни 2024, 08:30 часа • 5903 прочитания

Генералният секретар на една от най-известните международни журналистически организации "Репортери без граници" Кристоф Делоар е починал на 53 години. Причината за смъртта му - той загуби битката с бича на съвремието ни, рака. Официално съобщение на скръбната вест е публикувано на интернет страницата на "Репортери без граници": "Репортери без граници" ще изготвят препоръки за законови промени

Кристоф Делоар заемаше поста от 2012 г. и за 12 години превърна асоциацията, белязана от подновен растеж и въздействие, в световен шампион за защита на журналистиката, пише в съобщението. "Делоар беше неуморен защитник на всеки континент на свободата, независимостта и плурализма на журналистиката в контекст на информационен хаос. Журналистиката беше борбата на живота му, която той водеше с непоклатима убеденост", добавят "Репортери без граници" и изказват дълбоки съболезнования на на съпругата му Перин, сина му Нейтън, родителите му и всички близки до него.

"Кристоф Делоар ръководи организацията в решаващ момент за правото на информация. Неговият принос в защитата на това основно право е значителен. Бордът на директорите споделя скръбта на неговото семейство и приятели".

Още: Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес