Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първобитна технологично Русия: Путин иска да се взема чуждо ноу-хау за руско оръжие

09 юли 2024, 10:02 часа • 4004 прочитания

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подписа указ, който дава зелена светлика на руските производители на оръжие да използват ноу-хау и интелектуална собственост, за да произвеждат ново оръжие.

Указът изменя Правилника за генералния конструктор за създаване на оръжие, военна и специална техника, одобрен с друг указ на Путин на 19 януари 2015 г. - а именно параграф 13, който описва списъка с действия, към които има право главният проектант.

"Клауза 13 се разширява с алинея "р", която гласи: "представете по предписания начин предложения относно необходимостта от използване на резултатите от интелектуалната дейност, правата върху които не принадлежат на Руската федерация, при създаването образци на въоръжение и военна техника", се казва в документа, цитиран от ТАСС.

При вчерашната смъртоносна руска ракетна атака в Украйна, Руската федерация е изстреляла 38 ракети (30 са свалени по украински данни) за общо 232 млн. долара по оценка на Forbes. Само свалените ракети струват 181 млн. долара - Още: Кървавият удар на Путин с детската болница в Киев: Как руските ракети стават по-успешни (ВИДЕО)

На този фон руският премиер Михаил Мишустин обяви, че Руската федерация трябва да увеличи производството си на дронове 5 пъти до 2030 година. За целта руското правителство обсъжда да се дават грантове и държави субсидии за центрове за изследвания, разработка и дизайн на безпилотни летателни апарати.

Русия е първобитна страна в технологиите

Указът на Путин е в синхрон с позицията на украинския военен експерт Олександър Коваленко, който коментира темата как Русия вече имала образци от западно оръжие от фронта в Украйна. Едно е да имаш, друго е да можеш и да успееш да използваш за своите оръжия технологията, която си видял, гласи оценката на Коваленко. Неговото мнение е, че Русия е една от най-изостаналите държави в света, когато говорим за производство на високотехнологична електроника.

Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес