Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите севернокорейски войски вече са в Украйна. Путин: Те са сериозни партньори (ВИДЕА)

24 октомври 2024, 19:08 часа • 1520 прочитания

На фронта в Украйна вече са пристигнали първите военни части от Северна Корея, които бяха обучени на руските полигони в Далечния изток. Това потвърдиха от Главното разузнавателно управление на Украйна. Вчера, 23 октомври, те бяха засечени в Курска област, днес вече са прехвърлени и в Украйна.

Междувременно пак днес при приключването на срещата на върха на БРИКС в Казан руският диктатор Владимир Путин за пръв път коментира открито темата за военните части, изпратени от Пхенян. Той заяви със задоволство, че Северна Корея се отнася сериозно към поетите задължения, визирайки подписаното през юни споразумение за стратегическо партньорство с Ким Чен Ун.

Още: Сделката Путин-Ким: Помагаш за Курск, аз помагам за война с Южна Корея

"Никога не сме се съмнявали, че севернокорейското ръководство приема нашите споразумения сериозно", каза той като не забрави да отбележи, че договорът с Пхенян бе ратифициран и от Държавната дума. Пхенян вече може открито да влезе във войната в Украйна: Държавната дума ратифицира военния договор със Северна Корея

"Какво и как ще правим обаче си е наша работа", добави той.

На въпрос на журналист от NBC дали вече има севернокорейски войски на фронта, за което потвърждават и сателитни снимки, Путин съвсем не отрече, а отговори: "Снимките са сериозно нещо, ако ги има, значи отразяват нещо". След това разви любимата си теза, че "не руските действия в Украйна доведоха до ескалация, а държавният преврат през 2014 г., който бе подкрепен преди всичко от САЩ." И продължи с друга любима мантра: "И после 8 години ни лъгаха, че искат да разрешат конфликта в Украйна с мирни средства."

Путин пак повтори, че Русия е готова за мирни преговори съгласно "реалностите на терен" - т.е. както руският диктатор иска, а именно четири украински области да станат негови и с международно признание (Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска):

Припомняме, че според украинското разузнаване около 12 000 севернокорейски войници са били прехвърлени или ще бъдат прехвърлени скоро в Русия. Сред тях са 500 офицери и трима генерали.

"Войниците са оборудвани с боеприпаси, спално бельо, зимно облекло и обувки, както и с хигиенни средства, по-специално Москва ще разпределя по 50 м тоалетна хартия и 300 г сапун месечно на всеки севернокореец", се казва в доклада на разузнаването.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес