Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите доставки на ваксина срещу COVID-19 в ЕС се очакват до месец

20 ноември 2020, 06:55 часа

От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на "Pfizer" и на "Moderna" да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференцията на Европейския съвет в четвъртък вечерта.

Реклама

Тя уточни, че в началото ще бъдат доставени малки количества, предназначени за здравните работници и възрастните хора, цитира я 24 часа.

По нейните думи досега ЕК е сключила пет рамкови споразумения с производители на ваксини. Водят се преговори за шеста ваксина.

Фон дер Лайен добави, че държавните и правителствените ръководители от ЕС са обсъдили начините за взаимно признаване на данните от бързите тестове за антитела срещу новото заболяване. По нейните думи се предвижда да се признават данни от изследвания с над 80 на сто успеваемост при определянето на резултата.

Тя добави, че се предвижда до края на годината държавите в ЕС да въведат единен електронен формуляр за пътуващите, който да служи за проследяването на контактите на заразените.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес