Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи милиарди за Украйна от замразените руски активи: Фон дер Лайен обяви кога (ВИДЕО)

11 юни 2024, 13:17 часа • 1787 прочитания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин, че през юли ще бъдат конфискувани 1,5 млрд. евро от замразените руски активи. Планът на ЕС е печалбите, генерирани от тези активи, да отиват за оръжия за Киев, но към момента унгарският премиер Виктор Орбан спира окончателното "да" от страна на Европейския съюз.

Още: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

"Събираме финансова сила, за да помогнем на Украйна да устои и да се възстанови. Приходи в размер на 1,5 млрд. евро от замразени руски активи ще бъдат на разположение през юли", заяви ръководителят на Европейската комисия на 11 юни.

Припомняме, че ЕС постигна принципно решение за използване на 90% от замразените в блока руски активи за закупуване на оръжие за Украйна. ЕК предвижда 1,5% комисиони за Euroclear - белгийския депозитар, който държи по-голямата част от активите, и буфер от 5 млрд. евро, с които да бъде посрещната евентуална бъдеща загуба в съда по заведено от Русия дело. Освен това 10% от приходите от замразените руски активи също ще бъдат отделяни за тази цел – гаранция. Процесът ще бъде регулиран от Белгийската централна банка, но ЕК ще има право на възражение.

В блока се държат по-голямата част от общо около 300 милиарда евро замразени руски активи от Запада - няма обаче правно основание да бъдат директно конфискувани, затова ЕС измисли схемата с генерирането на печалбите. САЩ имат друг план: Предварителен заем: Г-7 с детайли как Украйна ще ползва замразените руски активи.

Почти 2 милиарда евро от ЕС за Украйна по друга линия

Освен това този месец ЕС ще предостави 1,9 млрд. евро по програмата за подпомагане на Украйна.

"Днес мога да съобщя също, че до края на този месец ще предоставим на Украйна допълнителни 1,9 млрд. евро от нашия механизъм за финансиране на Украйна. Това се дължи на цялостната стратегия за реформи и инвестиции, която Украйна одобри", заяви Фон де Лайен по време на конференцията.

Според нея „Планът за Украйна“ включва реформа на съдебния сектор и антикорупционна реформа. Същевременно тя изтъкна, че той приближава страната към ЕС.

Още: Официално: ЕК поиска начало на преговори за членство на Украйна в ЕС

Парите са по четиригодишния механизъм на стойност общо 50 милиарда евро, който ЕС прие през февруари след дълга блокада на Орбан. Става въпрос за 33 милиарда под формата на заеми и 17 милиарда безвъзмездни средства (грантове). Те ще се изразходват за реформи и инфраструктурни проекти.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес