Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата среща на върха за мир в Украйна започва в Швейцария

15 юни 2024, 08:08 часа • 4217 прочитания

Световните лидери са в Швейцария за първата среща на върха за мир в Украйна.

Двудневната среща в луксозния курорт Бургенщок събира украинския президент Володимир Зеленски и повече от 50 други държавни и правителствени ръководители, включително българския министър-председател Димитър Главчев. Срещата е продължение на тази, която се проведе в Джеда, Саудитска Арабия - но там нивото на участващите дипломати беше далеч по-ниско, участваха и по-малко държави, макар че Китай беше пратил представители: Срещата за мир за Украйна в Саудитска Арабия: Продуктивни разговори, но без съвместно изявление

Русия няма да участва

Целта на форума е да се положат основите на пътя към мира, в който евентуално да се включи Москва, но руският диктатор Владимир Путин заклейми срещата на върха като "трик за отвличане на вниманието". От швейцарска страна заявиха, че са опитали да поканят руски представители по всякакви канали, но усилията им са били блокирани от Кремъл.

Путин заяви, че Москва, която започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., ще прекрати огъня и ще започне мирни преговори "незабавно", ако Киев изтегли войските си от източната и южната част на Украйна и се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО. Още: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

Зеленски заклейми исканията на Путин като териториален "ултиматум", напомнящ за Адолф Хитлер. НАТО и САЩ също веднага отхвърлиха твърдите путинови условия.

Още: "Абсурдно и повече агресия": Украйна и НАТО реагираха на "предложението за мир" на Путин

След почти двугодишна безизходица тази пролет Украйна беше принудена да отстъпва на фронтовата линия, защото руските войски имаха значително предимство в жива сила и ресурси. От средата на май руският напредък се забави и Зеленски се надява да промени още повече инициативата с провеждането на срещите на върха на Г-7 и на Срещата за мир, пише БГНЕС.

Срещата на върха на Г-7 в Италия, на която Зеленски присъства, утвърди нов заем от 50 млрд. долара за Украйна, като се използват като гаранцията печалбите от лихвите върху замразените руски активи. Лидерите на Групата на седемте богати демокрации заявиха, че ще подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо". Зеленски заяви, че новият заем ще бъде предназначен "както за отбрана, така и за възстановяване", докато Путин заклейми този ход като "кражба" и предупреди, че той "няма да остане ненаказан".

Г-7: Русия трябва да плати над 486 млрд. долара на Украйна

Междувременно Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън подписаха историческо 10-годишно споразумение в областта на сигурността, според което Съединените щати ще предоставят на Украйна военна помощ и обучение. Зеленски нарече сделката "мост за присъединяване към НАТО", предаде АФП.

От американската администрация във Швейцария ще отиде вицепрезидентът Камала Хари. Ще присъстват лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония и Италия. Ръководителите на Европейския съюз /ЕС/ и президентите на Аржентина, Колумбия, Чили, Финландия и Полша са сред останалите, които заминават за Швейцария. Съюзниците на Русия от БРИКС - Бразилия и Южна Африка - изпращат свои представили, Индия ще бъде представена на ниво министри, а Китай изобщо няма да участва без присъствието на Москва.

ОЩЕ: Китай към Русия след срещата за мир: Безпристрастни сме към войната в Украйна

Срещата на върха за мира в Украйна има за цел 92-те присъстващи държави да приемат окончателна декларация за някои предварителни основни принципи.

Намиране на общи позиции

Срещата на върха се провежда в ултраексклузивния хотелски комплекс Бургенсток, разположен високо над езерото Люцерн, в класически швейцарски пейзаж като от картичка.

Срещата ще се съсредоточи върху тесни теми, основани на общото между мирния план от 10 точки на Зеленски, представен в края на 2022 г., и резолюциите на ООН относно войната, които бяха приети с широка подкрепа.

Срещата на върха има за цел да намери пътища към траен мир за Украйна въз основа на международното право и Устава на ООН; възможна рамка за постигане на тази цел; както и пътна карта за това как двете страни биха могли да се помирят в един бъдещ процес.

Ядрена, продоволствена и хуманитарна тематика

На 15 юни, събота, ще се проведе пленарна сесия с участието на всички делегации.

Ден по-късно, в неделя, работни групи ще обсъдят подробно три теми: ядрена безопасност, свобода на корабоплаването и продоволствена сигурност, както и хуманитарни аспекти. Те ще разгледат корабоплаването в Черно море, размяната на военнопленници и връщане на депортираните в Русия деца.

Предвижда се провеждането на втора среща на върха, на която Киев се надява Русия да присъства и да получи "съвместен план", представен от останалите участници.

Планината Бургенсток е заобиколена от езерото от три страни, а хотелският комплекс се намира на хребет на около 450 метра над водата, което го прави сравнително лесен за изолиране от традиционните физически заплахи. Въпреки това швейцарското правителство заяви, че уебсайтовете му са били многократно атакувани с кибератаки по време на подготовката на срещата на върха и отбеляза нарастване на дезинформацията. 

ОЩЕ: Мир между Украйна и Русия: Какви са перспективите?

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес