Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

16 май 2024, 11:15 часа • 5439 прочитания

Система за противовъздушна отбрана С-400, два самолета МиГ-31 и склад за гориво и смазочни материали на военното летище "Белбек" в Крим са били поразени при първата атака на украинските сили от общо две в последните дни. Това твърди независимият руски Телеграм канал ASTRA, който добавя, че е установил последствията от масираната ракетна атака в нощта между 14 и 15 май срещу окупирания от руснаците полуостров.

Двама руски военнослужещи бяха убити, а 13 бяха ранени, отчита още каналът. А сателитни снимки доказват правотата му що се отнася до МиГ-овете и до склада - дали за гориво или за боеприпаси.

Още: Русия пак "свали" ATACMS: Огън изгаря летище "Белбек" там, където са руските военни самолети (САТЕЛИТНИ ДАННИ)

Две вълни на атаки

Според източници на ASTRA от службите за спешна помощ в региона - атаката е била извършена първо по военното летище „Белбек“ в Севастопол. В резултат на ракетното нападение на летището са унищожени два изтребителя прехващачи МиГ-31, които изстрелват ракети "Кинжал" по Украйна, а също така е изгорял склад за гориво и смазочни материали. Ранени са 11 руски военнослужещи.

Малко по-късно, в сутрешните часове на 15 май, ракета поразява системата за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“ - това вече става в района на село Вишневое, гласи информацията на руския източник. След нападението ПВО системата се е запалила. Двама военнослужещи загинаха, двама бяха ранени, допълва каналът.

Ден по-рано се заговори, че е ударен радар на ПВО системата, като снимки, подкрепящи това твърдение, се появиха в социалните мрежи, но не може да се потвърди дали са от "Белбек".

Що се отнася за данните за поразени МиГ-31 - това е напълно възможно, тъй като сателитни снимки доказаха, че летището се ползва от такива самолети и е имало 4 изтребителя на 31 март.

Руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта на 14 срещу 15 май системите за противовъздушна отбрана са унищожили 10 оперативно-тактически ракети ATACMS над Крим. Руското ведомство не съобщаваше за загуби или щети. Руски военни блогъри съобщаваха за загинали и ранени, но не уточняваха броя им или други подробности.

Нападението от тази сутрин - още детайли

През изминалата нощ, 15 срещу 16 май, имаше ново нападение по летище "Белбек". Разрушена е газстанция, твърди ASTRA. Поне една от изстреляните ракети не е била свалена, съобщават източници на канала, пак от службите за спешна помощ в региона. Тази ракета, вероятно ATACMS, е поразила обекта и е предизвикала пожар.

Още: Втора нощ: Дъжд от ракети ATACMS по летище "Белбек" в Крим (ВИДЕО)

По предварителни данни няма пострадали. По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че в нощта на 15 срещу 16 май над Крим са били свалени 5 ракети ATACMS.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес