Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин срещу Зеленски: Политиките им за Украйна. Русия бяга и от Азовско море (ОБЗОР - ВИДЕО)

25 юли 2024, 10:17 часа • 8824 прочитания

Усилията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да откъсне от Украйна всичко, което армията му успя да завладее дотук от международно признатите украински земи, не спират и за миг.

На заседание на руското правителство, Путин предупреди, че "е необходимо да не се забавя темпото за развитие и възстановяване на региона на Донбас и Новорусия" (бел. ред. - какво е Новорусия, припомнете си: Планът на Путин за Украйна: Новорусия, Малорусия и останалото към Полша). За целта по-бързо следвало да се включват дейности в тези региони в националните проекти на Руската федерация и да има по-лесен достъп до инструменти за това. Но Путин подчерта и, че тези "нови" региони трябвало да използват собствените си ресурси. По думите му, само през 2022 година били възстановени над 19 000 сгради – колко обаче са разрушени, руският диктатор "забрави" да каже, както и от кого, и защо. "Забрави" и да уточни как точно текат руските ремотни: Подли трикове: Как Русия отнема жилищата на собственици в Мариупол (СНИМКИ и ВИДЕО)

Руското правителство вероятно ще трябва допълнително да мобилизира руската икономика и военната индустрия, ако руската армия възнамерява да поддържа сегашния си темп на операции в средносрочен до дългосрочен план. Причината - Русия изчерпва своите съветски запаси от оръжие – според Британския международен институт за стратегически науки Русия ще може активно да поддържа ниво от около 3000 бронирани превозни средства на фронтовата линия в Украйна до 2026-2027 година. Не е ясно обаче дали руската военна промишленост ще може да произведе достатъчно военни превозни средства, за да парира високото ниво на загуби на оборудване дори при по-сериозно обръщане на руската икономика към военно положение. По-нататъшната икономическа мобилизация вероятно ще бъде силно непопулярна сред руснаците, които до голяма степен са апатични към войната, стига тя да не се отрази на ежедневието им, а промяната т.е. да се дава още повече за армията, вече може да има много негативен обществен ефект, пише в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Косвеният отговор на Зеленски

"Докато очакваме решенията на партньорите ни, с които работим да увеличим ресурсите и капацитета да нанасяме удари дълбоко в руския тил, търсим собствени решения (т.е. собствено производство). Ключово е ползването на дронове и способностите ни за иновации, украинските войници се доказаха в това отношение. Нашата ракетна програма (също) има добро развитие и постепенно наближаваме момента, в който да използваме ракети собствено производство, а не да разчитаме само на ракети, доставени от нашите партньори. С времето, Украйна трябва да постигне максимална независимост в сферата на отбраната – такива държави винаги намират ефективни партньори и реализират интересите си по-лесно". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски. Думите му са показателни и още веднъж демонстрират към какво се стреми Киев, за да се отърве от задушаващото влияние на Кремъл:

ОЩЕ: Важно ограничение за F-16 пред Украйна, за да не бъдат свалени от Русия

На този фон, говорителят на украинското командване „Юг“ капитан Дмитро Плетенчук заяви, че руският военен флот се е изтеглил и от Азовско море след украинския удар срещу ферибота "Славянин". Плетенчук визира въпроса с установяването на постоянна руска морска военна база в Азовско море – по думите му, Кремъл се е отказал, защото руската оценка е, че този район не е безопасен. Според сутрешната справка на украинския генщаб, няма нито един руски военен кораб в Азовско море и само един руски кораб, носител на ракети с морско базиране "Калибър", в Черно море. Въпросният кораб може да носи до 4 ракети "Калибър": Украйна потвърди: Ударихме последния ферибот на Русия в пристанище "Кавказ"

Друг говорител на украинската армия – Серхий Братчук, коментира, че за да опазят Кримския мост от удари с морски дронове, руснаците вече са потопили 30 баржи по протежението му. Този метод на защита – с баржи, цели да затрудни до крайност маневрите на морските дронове, което да ги превърне в лесни цели за унищожение преди да нанесат удар и поражения:

В Украйна обаче критиките към управлението на Зеленски не липсват. "Върховната рада (бел. ред. - украинският парламент) отиде ли в отпуск? Само си представете ситуацията за момент: събрахме оръжия и всички излязохме на почивка за месец (моренце и всичко). Войната ще почака, нали? Може би ще кажете, че такава диващина не се проумява? Не, това е доста реална картина. Парламентът на воюваща страна е затворен за цял месец, до 21 август. Военни законопроекти - не ми пука. Корупция, евроинтеграция, ревизия на бюджета – голяма работа. Реформата на митниците, при която милиарди издуват нечии джобове - не му е времето" - това написа в профила си във Facebook украинският независим народен представител Серхий Рудик. Според него, ваканцията е в изхода на „много хора“ - и на първо място той посочва как правителството (то се избира с главна роля на украинския парламент) действа по резолюция за украинския държавен бюджет за срок от половин век без решение на парламента.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на боевете по целия фронт в Украйна остава изключително висока за трети пореден ден. За денонощието на 24 юли е имало общо 149 бойни сблъсъка, сочи сутрешната сводка на украинския генщаб. Прави впечатление, че за втори пореден ден има рязко намаление на извършваните бомбардировки с авиационни бомби от руснаците – 58 бомбардировки със 79 хвърлени бомби спрямо 41 бомбардировки с хвърлени 54 бомби. Преди тези две денонощия руснаците редовно хвърляха над 100 авиационни бомби дневно – възможно е намалението да е заради украинските атаки с дронове по руските военни летища в Морозовск и Ахтубинск.

Най-горещо си остава Покровското направление – 38 руски пехотни атаки там. Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке обяви и Новоселовка Перша за превзета от руснаците. Той твърди това на база геолокализирани видеокадри, показващи как в къща в южните покрайнини на селото е издигнато знамето на СССР и добавя, че руските части вече са на 22 километра източно от Покровск, след като в началото на 2024 година са били на 38 километра. Руски телеграм канали твърдят, че руската армия вече е превзела всичко в Новоселовка Перша, освен последните две улици на селото в западните покрайнини – например "Двама майори", "Рибар" също констатира факта без да казва, че това значи пълно превземане на селото, което обаче изглежда въпрос на време. Новоселовка Перша е считано за един от последните големи укрепени райони за украинската армия на изток от линията на река Вовча (Волча) – анализ за Вовча и важността ѝ заедно с още 2 реки в Покровското направление на украинския военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец можете да си припомните тук: Зеленски предлага, Путин не иска да говори за мир: Идва още и още оръжие за Украйна (ОБЗОР – ВИДЕО)

Второто най-горещо направление този път е Кураховското – 32 руски пехотни атаки. Все още руснаците не са превзели изцяло Красногоровка, за която се бият от началото на годината, но се очаква това да се случи скоро. "Двама майори" уточнява, че в северната част на Красногоровка украинците удържат позиции – това беше картината и при предишния обзор. Прави впечатление, че от юг също има по-силен руски натиск – 13 руски пехотни атаки, всичките отбити, при Константиновка и Водяне, зад линията на Старомайорско и Урожайно в участъка на фронта "Времеевски". Появиха се и видеокадри от голяма руска атака с бронирана техника западно от Новомихайлова, в която са използвани 11 танка, 45 БТР-а и 12 мотоциклета, с общо около 200 войници. Атаката е спряна с безмилостен артилерийски огън и удари с дронове – унищожени са 6 танка, 7 БТР-а и всичките мотоциклети – ВИДЕОКАДРИ, 18+

Малко по-спокойно е било денонощието на север – 8 руски пехотни атаки в Харковска област, 8 и в Купянското направление и 15 в Лиманското. Няма новини за нещо по-голямо като руски успех – но украинският генщаб посочва, че в Харковска област този път има атаки от северозапад на град Харков, на границата с Русия, в района на село Сотницки Казачок. Няма данни руснаците да са успели да се укрепят там - изглежда става въпрос на случай тип "разузнаване с бой". Другите са при село Тихо, североизточно от град Вовчанск (5-6 километра от границата с Русия) и в село Глубоко, което е на няколко километра от село Липци – целта на спомагателното направление на руската офанзива в Харковска област. За Глубоко вече и "Рибар" заговори как руснаците атакували и „прочиствали“ украински позиции.

ОЩЕ: Куп предупреждения: Украйна ще допусне ключов пробив на фронта (ОБЗОР – ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес