Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин случайно се изпусна за реалните загуби на Русия на фронта (ВИДЕО)

07 юни 2024, 10:18 часа

Руският диктатор Владимир Путин вероятно без да си дава сметка сам, издаде военна тайна, изнасяйки публично информацията за реалните руски загуби на фронта. Как стана това? 

Реклама

По време на среща с медии на Международния икономически форум в Санкт Петербург, диктаторът първо обяви космически цифри за украинските загуби (ВИДЕОТО в края на текста около 8:17 мин.).

"Според изчисленията ни Украйна губи на месец 50 000 души [военни]", каза Путин.

Още: Новите украински войници през 2024 година: Оценка колко ще бъдат

Оттук по пътя на логиката и простата математика може да се изведе следното:

Ако Украйна губи 50 000 войници месечно, това би означавало, че за 27 месеца война тя е загубила общо 1 350 000 войници. Както поясни украинският журналист Денис Казански: "Това е безумие, защото въобще в украинската армия за цялата война никога не е имало толкова хора и нито един военен експерт, дори в Русия, нито веднъж не е посочвал подобни цифри, защото те граничат с фантастиката. С други думи Путин е не само лъжец, но и кретен, защото дори не е в състояние да излъже правдоподобно."

Снимка: kremlin.ru

Разсъжденията оттук нататък стигат и до следното закономерно заключение - след като Путин заяви "Ако говорим за безвъзвратните загуби съотношението е 1:5" (тоест според него Украйна губи пет пъти повече военни от Русия), то какво излиза?

Откъде изобщо Путин е взел тази цифра? Просто е - той е наясно със загубите на собствената си армия и ги е умножил по 5, за да получи числото 1 350 000 души. Следователно спокойно можем да си направим извода, че руските загуби са около 270 000 души, смята Казански. Под "загуби" се разбира убити, тежко ранени (така, че да не могат да се бият повече) и изчезнали по време на акция.

Има обаче и още един нюанс - думите на Путин за руските загуби не са непременно чиста истина. Логично е той да ги намалява, но те всъщност да са толкова големи, че дори с намалението числото да е внушително. И е интересно, че според актуалната статистика на украинския генщаб руските военни загуби към днешна дата са над 516 000 души - т.е. разликата с числото, идващо от Путин, е около 2 пъти. Съответно и въпрос - дали когато човек лъже в посока надолу, първият му инстинкт не е да намали именно 2 пъти?

Още: Горчиво дежавю: Путин отговори дали ще нападне НАТО - със същите думи като за Украйна

Путин смени заплахите с ядрено оръжие с други: Ракети срещу ракети (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес