Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин прие най-скромния си военноморски парад: Броят на корабите бележи историческо дъно (ВИДЕО)

29 юли 2024, 16:01 часа • 1880 прочитания

Парадът в чест на Деня на Военноморските сили на Русия през 2024 г., който на 28 юли тази година прие лично диктаторът Владимир Путин в Санкт Петербург, е вероятно най, най-скромният в историята на събитието.

В него по официални данни участваха общо 25 военни съда - 20 кораба, 1 подводница, 1 катер и 4 ветрохода. И за първи път от 8 години беше отменена военноморската част на парада в Кронщат.

Присъстваха само два кораба от Черноморския флот на Русия - корветата "Меркурий", която от 2024 г. изпълнява задачи в руската база в сирийския град Тартус, и фрегатата "Адмирал Григорович", пише BBC. И разбира се, липсваха всички кораби, за чието унищожаване или повреда беше съобщено по-рано от украинската армия. 

Още: Последният руски патрулен кораб си тръгна от Крим: Украински военен говорител

За сравнение през 2023 г. в парада в Санкт Петербург и Кронщат са участвали 45 кораба, през 2022 г. - 40 кораба, през 2021 г. - над 50.

Според анализаторите от мониторинговия проект Oryx, от началото на войната, Украйна, която изобщо няма флот, е успяла да потопи или повреди с морски дронове и ракети 26 кораба и подводници на руския Черноморски флот - една трета от състава му. 

Още: По-добре Русия да си бе направила военноморския парад в басейн с радиоуправляваеми корабчета

Тази година в парада участваха и няколко кораба от "приятелски" държави – два китайски кораба, един от Алжир и един от Индия в Санкт Петербург, и още два китайски кораба във Владивосток.

Още: Предаден от своите: За удара по кораба "Циклон" може би са помогнали руски чиновници

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес