Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин отива на посещение в Монголия, може ли да се стигне до арест

29 август 2024, 19:11 часа • 2559 прочитания

Владимир Путин ще пътува следващия вторник (3 септември) до Монголия на официално посещение по покана на монголския президент Ухнаагийн Хурелсух, предаде ТАСС.

Във връзка с визитата на Путин Франс прес отбелязва, че Монголия е държава членка на Международния наказателен съд, което означава, че тя би трябвало да го арестува, щом се озове на нейна територия, тъй като срещу руският диктатор има издадена заповед за арест от МНС за незаконно депортиране на украински деца. Това ще бъде първото пътуване на Путин в държава, подписала Римския статут, откакто МНС издаде заповедта за арест срещу него през март 2023 г.

Още: Путин вече си търси пушечно месо за Украйна от още една азиатска държава (ВИДЕО)

Кремъл винаги е отхвърлял категорично обвиненията на МНС срещу руския лидер, посочва Франс прес. Въпреки това от почти година и половина Путин се старае да избягва пътувания в чужбина, като например пропусна срещата на върха на БРИКС в Южна Африка през август 2023 г., а след това и срещата на върха на Г-20 в Индия през септември същата година.

По време на визитата президентите на Русия и Монголия ще обсъдят "перспективите за по-нататъшно развитие на руско-монголските отношения на всеобхватно стратегическо партньорство, ще обменят мнения по актуални международни и регионални въпроси“, съобщава пресслужбата на Кремъл, пише БТА. Предвижда се да бъдат подписани двустранни документи. Путин също така ще вземе участие в мероприятията, посветени на 85-годишнината от победата над японските милитаристи на река Халхин Гол, извоювана заедно от съветските и монголските въоръжени сили. Освен това е предвидено Путин да се срещне с председателя на монголския парламент Дашзегвин Амарбаясгалан и с министър-председателя Лувсанамсрайн Оюун-Ердене.

Още: Путин не е доволен от борбата с инфлацията, но руската икономика растяла с чудесни темпове (СНИМКА)

Днес Путин изпрати поздравителна телеграма до монголския си колега по случай 85-годишнината от победата на съветските и монголските войски над японските нашественици на река Халхин Гол. Руският лидер отбеляза традициите на приятелство и взаимна подкрепа на народите на двете страни, съобщи пресслужбата на Кремъл. "В нашите страни е свята паметта на войниците от Червената армия и Монголската народнореволюционна армия, които рамо до рамо се сражаваха с нашествениците и защитиха независимостта на монголската държава с цената на огромни жертви“, посочи Путин в телеграмата.

Още: Болното същество Путин остава вярно на себе си: Зеленски за една от най-големите ракетни атаки за войната (ВИДЕА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес