Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин назначи бившия си охранител за секретар на Държавния съвет

29 май 2024, 12:58 часа • 1648 прочитания

Владимир Путин назначи бившия си бодигард Алексей Дюмин за секретар на Държавния съвет на Руската федерация. Указът е подписан днес, 29 май, се съобщава на сайта на Кремъл.

В средата на май Дюмин бе освободен от предишния си пост губернатор на Тулска област и назначен за помощник на руския диктатор. А в малко по-далечното минало Дюмин изпълняваше ролята на охранител на Путин и дълго време бе спряган за един от възможните му наследници.

Още: Вторият човек след Путин: Николай Патрушев е назначен за помощник на диктатора

Дюмин постъпва в руската Федерална служба за охрана (ФСО) през 1995 г. и охранява Путин по време на първия и втория му мандат. Работил е и като заместник-началник на ГРУ (руското военно разузнаване).

Снимка: kremlin.ru

Държавният съвет, чийто секретар от днес е Дюмин, е конституционен орган, който определя насоките на вътрешната и външната политика и приоритетните задачи за социално-икономическото развитие на Русия. Той включва министър-председателя, председателя на Съвета на федерацията, председателя на Държавната дума, ръководителя на президентската администрация и ръководителите на съставните федерални образувания.

Още: Путин: В Украйна ще действаме както намерим за добре, независимо какви войски ще изпрати Европа (ВИДЕА)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес