Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин национализира активите на норвежки холдинг

19 септември 2023, 10:34 часа
Реклама

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който национализира дяловете на норвежката медийна компания Amedia във веригата печатници "Прайм Принт" като занапред ги прехвърля в разпореждане на държавната руска агенция "Росимущество".

Amedia има дялове в печатниците "Прайм Принт" в Москва, Екатеринбург, Новосибирск, Воронеж и Челябинск, където се отпечатват броевете на "Новая газета", "Комсомолская правда" и редица други издания, пише пише Forbes Русия.

През април 2022 г. от Amedia заявиха, че възнамеряват да напуснат руския пазар и че бизнесът им в Русия вече ще се управлява от главния редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов. Към този момент холдингъг имаше общо шест печатници в Русия, четири от които са изцяло собственост на компанията, а другите две са притежание съвместно с руски миноритарни акционери. От компанията обявиха, че ще намалят балансовата стойност на активите си до нула като средствата от продажбата на бизнеса им искат "да отидат в подкрепа на независими медии в Русия".

Още: Кориере дела сера: Потвърди се, че Путин води войната по архаичен начин

Това е пета западна компания, чийти бизнес  Русия Путин национализира, отбелязва The Moscow Times, припомняйки, че предишните компании, които пострадаха, бяха финландската Fortum, германската Uniper, френската Danone и датската Carlsberg.

Още: Под натиска на Путин: Руските олигарси изтеглиха милиардите си от Европа

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес