Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Киев да очаква твърд отговор, ако продължи с тероризма

10 октомври 2022, 14:04 часа • 4457 прочитания

Русия ще отговори сурово, ако украинските власти продължат да организират терористични атаки. Това каза на свиканото днес заседание на Съвета за сигурност руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. В това никой не трябва да има съмнения, подчерта той.

Господарят на Кремъл обяви отново, че зад взрива на Кримския мост стоят властите в Киев. И добави, че в отговор руските войски са нанесли мощен удар днес по енергийните обекти, по военното командване и комуникационните съоръжения в Украйна.

„Данните от съдебномедицинските и други експертизи, както и оперативната информация показват, че експлозията на 8 октомври (на Кримския мост - бел.ред.) е терористичен акт. Терористична атака, насочена към унищожаване на гражданската критична инфраструктура на Русия. Очевидно е също, че поръчителите, организаторите и извършителите на терористичната атака са украинските специални служби“, заяви Путин.

Руският диктатор освен това обвини Украйна и в актове на ядрен тероризъм - обстрел на АЕЦ "Запорожие" и опити за саботаж на АЕЦ "Курск", както и че е саботирала газопровода "Турски поток".

„Специалните служби на Украйна извършиха три терористични атаки срещу руската Курска АЕЦ, като нееднократно сриваха високоволтовите линии на електроцентралата. В резултат на третата такава атака бяха повредени три такива линии наведнъж. След предприетите мерки, повредата бе отстранена в най-кратък срок, без да бъдат допуснати сериозни последствия“, каза той.

"Киевският режим с действията си се изравни с международните терористични групировки, с най-омразните групи. Просто е невъзможно подобни престъпления да бъдат оставени без отговор", твърди в речта си Путин.

Припомняме, че днес в Украйна заради масирани руски ракетни атаки в различни региони има прекъсване на електрозахранването. Резервните енергийни системи са включени, предупредиха от украинския оператор "Укренерго". Руските сили обстрелват енергийната инфраструктура по цялата територия на Украйна - в Киев, Харков, Лвов, Хмелницки и други населени места. Според главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни руските войски са изстреляли тази сутрин 75 ракети, от тях украинската ПВО е свалила 41.

Освен това въпреки изявлението на Путин фактите доказват, че руснаците за пореден път целенасочено обстрелват цивилни обекти - например центъра на столицата Киев, където до момента се съобщава за 8 загинали и мнозина ранени.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес