Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин иска раждаемост: На студентките в Карелия ще плащат по 100 хил. рубли за родено дете

10 юли 2024, 11:03 часа • 2396 прочитания

Местните власти в руската република Карелия приеха на студентките, родили до 25-годишна възраст, да се изплащат по 100 хиляди рубли. Новата социална придобивка е в унисон с желанието на руския диктатор Владимир Путин да се повиши раждаемостта в страната. Никаква сума обаче няма да получат тези млади майки, чиито деца бъдат мъртвородени. 

Новото обезщетение е гласувано от Комитета по здравеопазване и социална политика на Карелия. Идеята е прокарана от ръководителя на Карелия Артур Парфенчиков и е подкрепена от депутатите от партията на Путин "Единна Русия", както и от "Партията на пенсионерите", партия "Нови хора" и Либерално-демократическата партия на Русия.

Още: Руски кмет: Мъжът е длъжен да оре, жената - да ражда. Няма друга формула (ВИДЕО)

На заседанието на комисията обаче депутатът Емилия Слабунова е отбелязала, че не е редно парите да се изплащат само за живи деца.

"Трябва да кажа, че тази точка е напълно погрешна. Когато една майка студентка роди дете на толкова млада възраст и се окаже в такава трагедия, отделно от това и да не й се изплащат тези 100 хиляди, от които тя ще има нужда за рехабилитация, не е редно. Може би можем да оставим тази сума и за в тези случаи", цитира я местното издание "Карелия Daily".

Най-ниска раждаемост от 300 години: Украйна е в топ 3 в света с най-лоши показатели

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес