Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Лукашенко подготвят много сериозна каша в Прибалтика, а НАТО трудно би помогнал (ВИДЕО)

10 юни 2024, 18:45 часа

Владимир Путин сериозно е впрегнал Беларус в усилена подготовка, за да реализира плановете си срещу балтийските държави, с което ще постави НАТО пред много тежък избор. Така смята международният наблюдател Иван Яковина, който говори в ефира на украинското радио NV.

Реклама

Това, че Путин отрича, е още една червена лампичка

"Подготовката на Владимир Путин и неговия съюзник Александър Лукашенко за някаква много сериозна каша в Балтийския регион, несъмнено продължава. И това, че Путин категорично отрича, че се готви, само ме убеждава, че да, наистина се готвят", това каза Яковина.

"В Беларус вече се доставят оръжия — крилати и балистични ракети, включително с ядрени бойни глави. Там има на въоръжение "Искандер"-и, да се прикачат ядрени бойни глави на тях и на балистичните ракети не представлява никаква трудност. Мисля, че Путин ще достави на Лукашенко и крилати ракети "Оникс". 

Още: Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави 

Говорим и за доставка на стотици хиляди дронове, както и системи за заглушаване на сателитните връзки. Путин ще хвърли всичко това на Лукашенко. За танкове, оръдия и бойни машини на пехотата е малко вероятно да става въпрос. Те дори няма да са необходими във войната, която Путин планира срещу балтийските държави", коментира наблюдателят.

Най-вероятният момент за удара

Според Яковина удобен момент за подготвяния план ще бъдат президентските избори в Съединените щати през ноември. "В продължение на няколко месеца американците ще бъдат заети със собствените си проблеми, така че няма да имат време за събитията в далечните балтийски гори и подозирам, че Америка просто няма да може да се притече на помощ на своите съюзници в Прибалтика навреме", разсъждава той.

САЩ първо ще се почесват, ще умуват и после...

Ето как вижда той евентуалното развитие на нещата в този случай:

"Като цяло можем да кажем, че най-вероятно руснаците няма защо да се безпокоят, че САЩ могат да се намесят във войната на страната на Литва, Латвия и Естония, в случай че Русия нахлуе в тези страни. Може би Америка ще се намеси, но не веднага. Тя първо ще се почеше по главата, после ще мисли как да се договори, а чак след това може да вземе решения и то само ако не е заета с някакви свои работи много повече, отколкото със събитията на другия край на планетата. "

Още: Путин: Ситуацията в Прибалтика засяга пряко сигурността на страната ни (ВИДЕО)

"Цената на човешкия живот на Запад стана много висока. Американците няма просто така да рискуват живота на хората си, дори и заради своите съюзници. А без Съединените щати НАТО няма да направи кой знае какво в балтийския регион, просто няма да е в състояние."

Как ще отреже Русия Прибалтика, така че НАТО да не може да помогне?

Как най-вероятно ще протекат събитията след руската атака?

Според анализатора Москва ще нанесе удари със стотици хиляди дронове и вероятно десетки крилати и балистични ракети от Беларус - целта с най-висока вероятност ще е Литва, възможно са отделни удари и срещу другите балтийски страни.

Още: Горчиво дежавю: Путин отговори дали ще нападне НАТО - със същите думи като за Украйна

"Буквално за 2-3 дни Естония, Латвия и Литва ще бъдат фактически откъснати от останалите членки на НАТО. Защото ако руски, беларуски или смесени руско-беларуски войски успеят да създадат този коридор между Беларус и Калининградска област, то Литва, Латвия и Естония ще останат като остров. От едната страна ще е Русия, от другата ще е Балтийско море. И на съюзниците ще им бъде много трудно да направят десант на войските си на този остров."

Ние нямаме нищо общо, не се бъркайте 

При това според анализатора Путин изобщо няма да представи събитията като атака на Русия срещу членка на НАТО. Диктаторът разбира, че това ще е много рисковано. Затова целият низ от събития ще бъде "оформен като конфликт между Беларус и Литва".

Нататък ситуацията ще се развие по следния начин. Русия ще се престори на ужасена от развоя на събитията, твърдейки че няма нищо общо със случващото се ("Ние сме за мир, Беларус и Литва трябва да постигнат споразумение"), но едновременно с това ще предупреди, че ако НАТО се опита да се намеси и да атакува Беларус, Москва като съюзник ще бъде "принудена" да отговори с ответен удар. И ще настоява конфликтът да остане "само между Беларус и Литва", за да не прелее в по-широка конфронтация между НАТО и Руската федерация.

Още: България е в центъра на план на НАТО при война с Русия

На свой ред Лукашенко ще обяви, че ако Полша или някоя друга държава се притече на помощ на Литва, тогава Минск ще отговори с ядрен удар по полските градове. С други думи "не се намесвайте, това е нашият сблъсък с Литва, ние ще го решим сами". 

Полша ще бъде изправена пред избор: или да помогне на Литва, рискувайки ядрени удари срещу Варшава, Краков и други градове , или да изчака ядрените държави в НАТО - Великобритания, Франция и САЩ да вземат решение.

Колебания и шикалкавене

Тук ще започне дилемата за ядрените членки на Алианса дали са готови да пожертват десетки милиони животи на своите граждани в името на защитата на Литва например. "Не съм 100% сигурен, че британското или френското правителство ще каже: "Да, готови сме да загубим десетки милиони наши граждани, но да спасим Литва.“ 

Още: Путин се готви за война: В Бундестага искат да бъдат свикани 900 хил. резервисти

Така че трите членки на НАТО с ядрено оръжие ще започнат да водят дълги дискусии дали да се намесят, при това всяка от тях ще се старае да не въвежда свои войници на бойното поле, за да не рискува собствените си градове. Така стигаме дотам, че има много голяма вероятност в случай на руска инвазия от територията на Беларус, значителна част от Литва да бъде окупирана в рамките на 1-2 седмици. А в отговор НАТО ще бъде парализиран и няма да реагира адекватно и навреме.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес