Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пушечното месо е кът: Рекордна премия за московчани да влязат в руската армия, руският съд поскъпна драстично

23 юли 2024, 17:24 часа • 1886 прочитания

Пушечното месо за армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин явно е все по-дефицитна стока. Заключението може да се направи на база нов указ, утвърден от кмета на руската столица Москва Сергей Собянин.

С указа се дават по 1 900 000 рубли еднократно на всеки, който подпише договор за военна служба с руското военно министерство. Това са приблизително 20 900 долара - изчисленията са трудни, защото Руската централна банка скри реалния курс на рублата спрямо еврото, долара и юана.

Премията е рекордна - вече два руски региона дават пари, ако докараш и "убедиш" роднини и приятели да станат пушечно месо т.е. руски войници. По този повод вече се разпространяват шеги как могат да забогатеят рускините - крадат личните карти и записват мъжете, които познават дори бегло, в армията. Може обаче и обратният вариант - в руската армия с охота прибират и жени: Втори руски регион вече плаща по 100 хил. рубли за вербуване на познати и роднини във войната

И правосъдието в Русия поскъпна

Същевременно, руският парламент (долната камара, Дума) одобри увеличение на съдебните такси. Увеличенията на такси за различни видове случаи са в пъти - например ако искаш да съдиш държавен орган, трябва да платиш на съда до 3000 рубли, за да има дело. За граждански и административни дела минималният размер на таксите расте десетократно - от 400 на 4000 рубли. Подаването на иск за банкрут за едни и същи лица вече е 33 пъти по-скъпо - от 300 до 10 000 рубли, изброява руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

"За закона гласуваха 313 депутати от "Единна Русия" - партията на Путин, против - 92 депутати от други партии.

Преди това Държавната дума одобри наказание до 2 години затвор за "пропаганда" на наркотици в интернет.

Още: Руски съд прати в затвора журналист на "Свободна Европа" заради книга "Не на войната"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес