Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Втори Хитлер да управлява искат половината от германците

30 август 2023, 06:16 часа • 7092 прочитания

Неотдавнашно проучване, проведено от университети в Германия показа, че около една трета от хората в страната споделят популистки крайно десни възгледи.

Представителното проучване разкрива, че теориите на конспирацията и крайно десните разкази се одобряват от все по-големи групи в обществото.

Приблизително "7% от германците имат много силна привързаност към десния популизъм, а 11% от тях - силна привързаност", заяви Франк Бретшнайдер, професор по политически науки в университета в Хохенхайм.

"Като цяло почти една трета от германците имат десен популистки мироглед в по-широк смисъл", каза той, обобщавайки основните изводи от проучването си.

През юли изследователският екип е интервюирал над 4000 души - представителна група, отразяваща демографския състав на германското население.

Около 26% от анкетираните са заявили, че според тях Германия се контролира от "тайни сили", а 16% са заявили, че страната в момента "повече прилича на диктатура, отколкото на демокрация".

Около 45% от анкетираните са съгласни с твърдението, че "демократичните партии говорят за всичко, но не решават никакви проблеми".

Недоверието към демократичната система е по-високо сред населението, живеещо в бившата комунистическа Източна Германия.

Около 32% от анкетираните в източните германски провинции заявяват, че според тях "демокрацията по-често води до лоши компромиси, отколкото до добри решения". В западните провинции 25% от анкетираните са съгласни с това твърдение.

Проучването разкрива и предразсъдъци и негативни възгледи спрямо имигрантите и мюсюлманите. Около 31 % от германците заявяват, че се страхуват, че в страната "прониква ислям", а 18 % от анкетираните заявяват, че са частично съгласни с това твърдение.

Около 47 % от анкетираните твърдят, че в Германия е станало невъзможно "да кажеш нещо лошо за чужденците", "без да те сметнат за расист".

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) достигна рекордно висок рейтинг на одобрение от 22% в страната, според последните предизборни проучвания, проведени от социологическия институт Insa за вестник Bild am Sonntag миналия месец. През последните години Германия беше разтърсена от поредица смъртоносни убийства, извършени от крайнодесни партии. Сред тях са убийството на регионален политик от заподозрян неонацист; нападението срещу синагога в източногерманския град Хале и фаталната стрелба по девет души с мигрантски произход в южногерманския град Ханау, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Политическа буря в Германия: Вицепремиер с "тийнейджърски грях" с антисемитски привкус (СНИМКИ) 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес