Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблем: Путин има нужда от 50 000 военни, за да си върне Курска област (ОБЗОР - ВИДЕО)

25 август 2024, 11:25 часа • 6347 прочитания

Руската армия ще трябва да прехвърли значителен брой сили от Украйна или да вкара оперативни резерви, за да отблъсне украинските сили от Курска област, или пък и двете.

От колко сили се нуждае Русия?

The New York Times излезе с материал, в който се цитират неназовани американски служители - те правят оценка, че Русия вероятно се нуждае от 15 до 20 бригади - или поне 50 000 военнослужещи, за да изтласка украинските сили от Курска област, където те пробиха на 6 август. САЩ оценяват, че руските военни ще трябва да пренасочат военни от Източна Украйна или да използват резерви, натрупани за планираната лятна офанзива, или и двете, за да успеят да си върнат територията. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) вече наблюдава съобщения, че руските военни са прехвърлили елементи от няколко батальона, полка и бригади към Курска област - предимно от сектори в Украйна, които се считат за по-малко приоритетни.

Още: Страховитото ново украинско оръжие "Паляница" за първи път бе използвано срещу руснаците (ВИДЕО)

Преди около седмица The Wall Street Journal съобщи, че източник, запознат с украинската операция в Курска област, е заявил как до 14 август руските сили са прехвърлили там около 5000 души от неуточнени райони в Украйна. Той е преценил, че руските сили вероятно ще се нуждаят от над 20 000 души подходящо обучен персонал, за да си върнат територията в региона.

Междувременно NYT пише, че украинските сили все още не са изградили голяма система от отбранителни окопи, не са минирали Курска област и не са поставили противотанкови заграждения. 

Руснаците пък правят именно това - мониторинговата група Frontelligence Insight, зад която стои украински офицер от запаса с прякор Tatarigami, съобщи, че за две седмици руската армия е изградила пълноценна отбранителна линия край Курската АЕЦ. Паниката, че украинците ще я превземат, е голяма: Киев след обвиненията на Путин за атака по АЕЦ "Курск": Русия може сама да извърши тази провокация. Според картата, публикувана от мониторинговата група, разширени отбранителни позиции се изграждат не само край Курчатов - града, до който е АЕЦ "Курск", но и на запад - край Лгов (фронтовата линия оттам е на около 30 км).

Още: Суджа край Курск: Как живеят в града

Frontelligence Insight също така съобщава, че руските сили може би разширяват тези отбранителни линии в защитни пояси, които биха ги скрили от погледа на сателитите.

Военните действия в Курска област

На 24 август украинските сили продължиха настъпателните операции в рамките на основните си направления в Курска област - нито руските, нито украинските военни постигнаха значителен напредък. Някои руски военни блогъри твърдят, че руснаците са превзели отново Борки (югоизточно от Суджа), но поддържаният от бивш говорител на военното министерство в Москва Telegram канал "Рибар" твърди, че тези съобщения не са потвърдени. Друг военен блогър - "Дневник Десантника" - твърди, че боевете са продължили и югоизточно от Борки - в близост до Спално, Крупец и Камишно. Като цяло в Z-каналите се твърди, че украинските сили се опитват да заобиколят Коренево (на северозапад от Суджа, една от най-западните точки на настъплението), като атакуват край Олговка, и че руските сили също са отблъснали атаки край Комаровка (югозападно от Коренево) и Снагост. Украинците атакуват и край Малая Локня (северно от Суджа), Черкаското Поречие (североизточно от Суджа) и Руска Конопелка (източно от Суджа).

Съобщава се, че елементи от руската 810-а пехотна бригада (Черноморски флот), чеченците от „Ахмат“ и вероятно сили от 30-и мотострелкови полк, които са към Ленинградския военен окръг, защитават Мартиновка (североизточно от Суджа) от украински атаки с малки пехотни групи и подкрепа от бронирани машини. Има и руски твърдения, че руснаците са отблъснали украинска диверсионно-разузнавателна група край Камишевка (североизточно от Малая Локня).

Още: Украинската офанзива в Курск: пленени руснаци разказват

В обзора си от тази сутрин "Рибар" пише, че украинците търпели "значителни загуби в личния състав и техниката", но се опитвали да се придвижат напред. "Тежки сражения с висока интензивност се водят едновременно в редица населени места в региона, руските въоръжени сили са изтеглили резерви, включително 11-а отделна въздушнодесантна бригада. След като унищожиха мостове в Глушковски район, украинските въоръжени сили нанасят удари по нашите речни преходи с HIMARS, което ограничава възможността за евакуация на цивилното население и усложнява военната логистика", бие тревога бившият говорител на руското МО Михаил Звинчук, добавяйки, че има и обстрел по Лгов.

Колко обаче цивилното население се вълнува, че е защитавано от украинците, а не от руснаците - вижте:

Още един пример: руският военен кореспондент Сладков, който в момента се намира в Белгород, наблюдава тревожна тенденция - местните жители са недоволни от неспособността на руските военни да ги защитят. Според него недоволството става все по-силно изразено.

Войната в Украйна - останалите сектори от фронта

От сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия от 25 август става ясно, че интензивността на боевете е станала още по-висока - 160 сблъсъка през последното денонощие в сравнение със 149 на 23 август. По традиция, най-горещо е в Покровското направление, където украинците са отблъснали 58 сухопътни нападения, по данни на генщаба. Най-голямата концентрация на нападения е била в близост до Новогродовка и Калиново.

(КАРТА) Украинската мониторингова група DeepState вече отчете руско присъствие в Новогродовка, където руснаците се опитвали да овладеят напълно високите сгради и да се укрепят. Според украински източници руските сили са поели контрола над Завитне и Новожелано, на югоизток от Новогродовка. Напреднали са към Птиче, Мемрик, Михайловка. Атаките по Гродовка продължават. Комишивка също изглежда загубена, но потвърждение за това няма (КАРТА). Покровск е на само 10 км, пише "Рибар" и твърди, че украинците не могат да стабилизират фронта там и губят бързо селища.

Украински активисти потвърждават, че руската армия продължава да напредва с бързи темпове към Покровск и че в района очевидно има толкова малко пехотинци, че командирът на бригадата вече изпраща в окопите пилоти на дронове, пише анализаторът на германския таблоид BILD Юлиан Рьопке.

Още: Украйна ще ни нападне, НАТО им помага: Страхът на руския губернатор на Херсон (ОБЗОР – ВИДЕО)

На второ място по интензивност на боевете е Краматорското направление с 19 руски атаки при Часов Яр, Калиновка, Григоровка, Предтечино. А на трето място - Кураховското направление, където руските сили са нападнали украинците 18 пъти за денонощието.

(КАРТА) В Торецкото направление е имало 14 руски атаки, включително при самия Торецк и село Ню Йорк. Докато продължават тежките боеве, група украински защитници се е оказала в обкръжение в Ню Йорк. През последните 24 часа са предприети мерки за спасяването им, но резултатът все още е неясен, казват украински източници. А ето какво пише "Рибар" за тази част от направлението: "Укрепеният район като цяло е изграден от врага от 2014 г. насам. Напредването на руската армия в тази посока е възпрепятствано от отбранителни съоръжения и особености на терена".

Още: Негативните нагласи към Путин растат - и то не само в граничните райони

За разлика от Харковското направление, където руснаците са атакували само три пъти, в Купянското и Лиманското направление е имало по 14 нападения. С особено внимание се гледа на Макеевка - в сектора към Лиман, след като украинците извършиха успешна контраатака там преди дни: Елитни украински войници, тръгнали от "Азов", обявиха успех в контраатака в Лиманското направление (ВИДЕО)

(КАРТА) Северно от Макиевка в Луганска област украинските части са напреднали западно от Нововодяне - малко по-широко, отколкото бе съобщено по-рано, пише следящият отблизо военните действия украински профил в социалната мрежа X NOELReports.

Далекобойните оръжия отново са тема

Междувременно западните медии продължават да развиват темата за нуждата на Украйна от ракети и други оръжия с далечен обсег на действие. На 23 август Politico съобщи, че неназован високопоставен служител на администрацията на Джо Байдън, отговарящ за националната сигурност на САЩ, е заявил как руските власти са преместили някои цели извън обсега на предоставените от Запада ракети Storm Shadow и ATACMS. Твърди се, че руснаците са преместили 90% от самолетите, които нанасят удари с авиационни бомби от руското въздушно пространство, извън летищата в обсега на далекобойните ракети.

От ISW пишат, че са наблюдавали потвърждение за пренасочване на руски самолети към летища извън обсега на западните оръжия с голям обсег на действие, а докладваната намалена активност на руската авиация на целия театър на бойните действия съответства на тези съобщения. Според американските експерти обаче украинските удари с далечен обсег срещу военни цели в тила на Русия са от решаващо значение за деградирането на руския военен потенциал, а премахването на ограниченията върху използването на тези оръжия ще позволи на украинците да нанасят удари по широк кръг от важни цели, които са в основата на военните усилия на Владимир Путин. Според ISW това, че Русия мести самолетите си по-далеч, не значи, че Киев не може да нанася удари по други обекти със Storm Shadow и ATACMS. И дава пет конкретни примера със сателитни снимки - вижте ги тук. Това може да създаде проблеми при вземането на решения от страна на издирвания от съда в Хага диктатор, смятат анализаторите. Междувременно The Guardian съобщи как Киев продължава с натиска към Великобритания за позволение да използва Storm Shadow за удари по обекти дълбоко на руска територия.

Атака с ракети и дронове

През нощта Русия е атакувала Украйна с дронове и ракети, а украинските ВВС обявиха какво е свалено:

  • 8/9 безпилотни самолета "Шахед";
  • 0/1 крилата ракета „Искандер-К";
  • 0/1 балистична ракета "Искандер-М";
  • 0/6 крилати ракети X-59/69.

Военновъздушните сили съобщават, че повечето от ракетите не са достигнали предвидените цели. Нападнати са Черниговска, Сумска, Донецка и Харковска област. В Харковска област обаче са ранени 8 души в резултат на удара. Трима журналисти са засегнати от попадение в хотел в Краматорск, Донецка област - става въпрос за граждани на Украйна, САЩ и Великобритания. Двама от тях са ранени, а друг остава под развалините, съобщават украинските власти. Издирвателните операции бяха прекъсвани няколко пъти през нощта поради заплахата от обстрел.

Още: Байдън си отива, а стратегията му за Украйна още не е дошла

„Активната фаза на детонация“ в склада за боеприпаси, атакуван вчера край Воронеж, е приключила, съобщиха руските власти: След атаката с дронове: Извънредно положение в част от Воронежка област.

Безпилотни летателни апарати атакуваха оръжеен склад през нощта на 24 август и оттогава взривовете там продължават. Повече от 600 души бяха евакуирани от района.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес