Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин е в Санкт Петербург, срещна се с африкански представители (СНИМКА)

27 юли 2023, 12:57 часа • 1975 прочитания

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се срещна в Санкт Петербург с представители на Централноафриканската република (ЦАР) в рамките на Руско-африканския форум.

В социалните мрежи се появиха снимки на Пригожин с официални лица от ЦАР, където наемниците от "Вагнер" действат от няколко години. По-рано този месец стана ясно, че голяма част от бойците на ЧВК в страната се връщат в Русия: Стотици наемници на "Вагнер" напускат Централноафриканската република и се отправят към Москва

"Вагнер" в ЦАР

През изминалата година паравоенната организация значително е разширила дейността си в Централноафриканската република, където печалбите ѝ от миннодобивната дейност могат да нараснат до почти 1 млрд. долара, според източници на Politico. През януари тази година медията твърдеше, че това финансиране вероятно ще бъде използвано от групировката за придобиване на нови оръжия и включване на още бойци към "Вагнер".

ОЩЕ: Пригожин е натрупал над 250 млн. долара от природни ресурси въпреки санкциите

"Вагнер" е обвинявана в извършване на военни престъпления в още африкански страни като Мали и Либия, а също така в Сирия, Украйна и др.

Африканския бойкот

Масово лидерите на помпозната среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург (27-28 юли) не да присъстват. Срещата е усилие на руската дипломация да покаже, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин все още има реална тежест в международните отношения.

Оказа се обаче, че от 54 поканени африкански държави, 38 не пращат лидерите си – тоест тези свои политици и държавници, които по ранг отговарят на ранга на Путин, пише Moscow Times.

ОЩЕ: Пак удар за Путин: Банката на БРИКС не мисли за нови проекти в Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес