Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин призна, че синът на Дмитрий Песков е служил като наемник във "Вагнер" (СНИМКА)

22 април 2023, 21:10 часа • 5718 прочитания

Николай Песков, синът на Дмитрий Песков, прессекретаря на руския президент Владимир Путин, е служил в частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин. Това съобщи самият Пригожин в интервю за военния кореспондент Александър Симонов, а видеото, първоначално публикувано в телеграм канала "Позывной Брюс", светкавично се разпространи в интернет.

„От всички мои познати един човек, Дмитрий Сергеевич Песков, който по едно време беше известен като отявлен либерал, а неговият син е прекарал част от живота си в Америка или в Англия, дойде и ми каза: „Вземи го като обикновен артилерист“, споделя Готвача на Путин.

Според него синът на Песков се е справил съвсем нормално. „Обикновен артилерист, затънал до колене в кал, в ла...на, на "Ураган" (съветска реактивна система за залпов огън). Малко хора знаят за това“, добавя Пригожин.

ОЩЕ: Песков отговори на Столтенберг: Прави бяхме да започнем спецоперацията

В интервюто той не уточнява кога се е случило това и колко време е продължила службата на Николай Песков.

Междувременно "Комсомолская правда" се е свързала с Николай Песков и от разговора с него става ясно, че в редиците на "Вагнер" той е участвал във войната в Украйна или както той се изразява "в специалната военна операция". В интервюто Песков твърди, че това е било негово лично решение, но е помолил баща си да го свърже с Пригожин. "Сметнах го за свой дълг. Просто трябваше да участвам, трябваше да помогна на всички, които бяха там. Не можех да седя отстрани и да гледам как приятели и други хора отиват там", казва Николай Песков. За участието си във войната той е получил медал "За храброст".

Синът на говорителя на Кремъл е служил под фалшиво име, а кой е той в действителност са знаели само Пригожин и началникът на отдела по набирането на персонала. „Единственото, с което се отличаваше от останалите, беше, че знаеше английски и изглеждаше твърде умен“, казва Пригожин.

Руското издание РБК припомня, че Дмитрий Песков има трима синове и две дъщери. Николай Песков е най-големият от тях и е от първия му брак с Анастасия Будьонная. Той е 33-годишен и известно време е живял във Великобритания, след което се е върнал в Русия и е служил в ракетните войски. След това е работил във финансирания от държавата руски телевизионен канал Russia Today. През 2022 г. САЩ го включиха в списъка на санкционираните лица.

ОЩЕ: Пиян руски военен обърна в канавката ракетен комплекс С-400 за 5 млрд. рубли (СНИМКИ) 

Хвалебствени думи за Николай Песков се появиха и в други телеграм канали, в които се изказва благодарност на Пригожин, че е направил публична тази информация за "патриота" Песков.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес