Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Чехия разреши на 20 чехи да се присъединят към украинската армия

26 февруари 2024, 15:02 часа • 2405 прочитания

Чешкият президент Петър Павел даде разрешение на 20 чешки граждани да се присъединят към Въоръжените сили на Украйна. 

Други 56 молби са били отхвърлени по препоръки на министерствата на отбраната и на вътрешните работи заради несъответствие на кандидатите с поставените критерии.

Без разрешението на президента военната служба в чужди въоръжени сили е забранена със закон за чешките граждани. Предшественикът на настоящия президент Милош Земан е издал 132 разрешения на граждани на страната да се присъединят към Въоръжените сили на Украйна от началото на руската инвазия.

Още: Кулеба настоя Европа да забрани износа на боеприпаси за всички, освен за Украйна

Целта на Путин след изборите в Русия

Руският диктатор Владимир Путин след очакваното си преизбиране на президентските избори ще се опита да постигне поне частични цели - пълен контрол над окупираните територии, особено над Донбас, това каза Петър Павел пред Radio Prague International.

Според него, "взаимната умора от конфликта вероятно ще доведе до преговори". 

Същевременно той заяви, че не се опасява от възможността украинският конфликт да се разпространи в страните членки на НАТО. "В момента Русия е толкова отслабена от войната срещу Украйна, че няма да рискува конфликт със страните от НАТО. Това обаче не може да се изключи в бъдеще, особено ако Русия постигне значителен успех в Украйна", смята той.

Още: Петър Павел: Чехия намери начин да достави 800 хиляди снаряда за Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес