Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Престъпление "русофобия": Русия се готви да преследва хора, които не са под нейна юрисдикция

24 септември 2024, 10:00 часа • 823 прочитания

Режимът на диктатора Владимир Путин ще "наказва" за "русофобия" извън границите на страната. Правителството е подготвило положителен отговор на депутатско предложение за въвеждане на наказателна отговорност в такива случаи, съобщава прокремълската информационна агенция "Интерфакс".

Още: Русия пак плаши - симулира атака по ядрена мощност

Кой може да бъде издирван за русофобия?

Законодателите разбират русофобията като дискриминация на руски граждани от страна на чуждестранни длъжностни лица или публични призиви за това.

По-конкретно - законопроектът предлага да се измени част трета на член 12 от Наказателния кодекс „Прилагане на наказателното право по отношение на лица, извършили престъпление извън Руската федерация“, съгласно който наказателното право ще се прилага по отношение на чужди граждани и лица без гражданство, които не пребивават постоянно в Русия и са извършили "престъпление" извън Руската федерация, включително по отношение на сънародници, които не са граждани на Руската федерация.

В проекта се посочва също, че руските съдилища могат да разглеждат делата по такива членове задочно, без присъствието на обвиняемите.

Още: Главчев: Русия опита да провали Пакта за бъдещето на света (ВИДЕО)

Включването на определени лица в списъци със санкции и различните ограничения, наложени на руски граждани в чужбина, също се считат за прояви на русофобия.

Снимка: duma.gov.ru

Правителството направи коментар по отношение на предложеното наказание по този член. В настоящия проект се планира да се забрани на чуждестранните лица, които са признати за виновни, да „заемат определени длъжности или да се занимават с определени дейности“ в Русия. Кабинетът на министрите смята, че подобно наказание ще бъде трудно приложимо на практика, тъй като се отнася за лица, живеещи в чужбина.

Законопроектът е изготвен от заместник-председателя на Държавната дума Ирина Яровая и ръководителя на Комитета по сигурността и борбата с корупцията Василий Пискарев. И двамата са депутати от "Единна Русия" - партията на издирвания от съда в Хага диктатор Владимир Путин.

Още: Захарова: Русия няма да участва нито на втората, нито на никаква среща на върха за мир

Войната в Украйна и "руската култура"

Предложението за въвеждане на наказателна отговорност за „русофобия“ беше повдигнато още в края на миналата година. Тогава то бе подкрепено от правителствената комисия по законодателна дейност, припомня радио "Свобода/Свободна Европа".

Проекточленът се отнася конкретно до дискриминацията на граждани и постоянно пребиваващи в Русия в чужбина. Наказание за „русофобия“ в Руската федерация не е предвидено. Какво точно може да се счита за дискриминация, също не е обяснено.

Още: САЩ успешно тестваха ядрена ракета, способна да достигне Русия

През последните години, особено след началото на пълномащабната война на Русия в Украйна, руски официални лица говорят за „русофобия“, която уж обхваща западните страни. Путин неведнъж е коментирал така нареченото „отменяне на руската култура“.

Преди това руското правителство разгледа законопроекта и го подкрепи, като го преработи.

Още: Ивайло Мирчев: Путинисти от вси страни, обединявайте се!

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес