Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Косово: Мирът на Балканите ще бъде застрашен, ако Русия победи Украйна

04 октомври 2024, 06:35 часа • 888 прочитания

През последните 25 години Балканският регион се радва на най-голяма степен на мир, свобода и демокрация, но този напредък може да бъде унищожен, ако Русия успее с плановете си в Украйна, което може да окуражи сръбските усилия за експанзия, заяви министър-председателят на Косово Албин Курти

Още: Косово да получи статут на кандидат-член за ЕС, иска премиерът Курти

Още застрашени държави от Русия

В интервю за Асошиейтед прес (АП) Курти заяви, че една по-силна Русия ще окуражи Сърбия - и че не само Косово, но и Босна и Херцеговина, Черна гора и „може би Северна Македония“ ще бъдат застрашени от това, което той определи като сръбски експанзионистични амбиции.

Отношенията между Косово и Сърбия остават напрегнати и 13-годишните преговори за нормализиране на отношенията, подпомагани от Европейския съюз, и не успяха да постигнат напредък, особено след престрелката през септември миналата година между маскирани сръбски въоръжени лица и косовската полиция, при която загинаха четирима души, пише БГНЕС. 

Запитан какво би означавало за Косово и Балканите в по-широк план, ако Русия победи в Украйна, Курти, заяви, че „със Сърбия, която е регионален хегемон и руски пълномощник, тези 25 години мир, свобода и демокрация на Балканите, безпрецедентни в нашата история, отново са изложени на риск“.

Още: Курти: Сърбия е агресивна, заплашва сигурността на Балканите

Деспотичният Путин

„Деспотичният президент Путин ще бъде окуражен да продължи с опитите си за дестабилизация, още повече ако се почувства успешен в Украйна“, казва Курти. „Наистина не искам да вярвам, че той може теоретично да спечели. Но това, че той си мисли, че (може) да спечели, е достатъчно проблематично“.

Курти посети Полша в момент, когато централноевропейската страна се подготвя да поеме ротационното председателство на 27-членния Европейски съюз през януари следващата година. Една от неговите цели е Косово да се присъедини към ЕС, но пет от членовете на ЕС все още дори не признават Косово - Испания, Гърция, гръцката администрация на Кипър, Румъния и Словакия.

Курти отбелязва, че по-рано тази година Испания е започнала да признава косовските паспорти на онези, които я посещават.

„Така че има и малки стъпки“, каза той. „Но знаете ли, тези малки стъпки не правят една голяма необходима стъпка, а именно признаването“.

Още: Сърбия е планирала да убие премиера на Косово в Скопие: Слухове

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес