Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупредих ви да не си правите кумир от Залужни: В Украйна коментират демобилизацията на генерала

09 март 2024, 22:04 часа • 8938 прочитания

Новината, че бившият главнокомандващ украинската армия генерал Валерий Залужни е получил наскоро документ от военномедицинска комисия, че е непригоден за военна служба и по този начин си е осигурил демобилизация (включително за да може да бъде назначен на дипломатически пост) от днес се обсъжда в Украйна. И в социалните мрежи вече има доста неласкави коментари. ОЩЕ: Залужни си е извадил документ, че е непригоден за военна служба още преди месеци? 

Едно такова мнение изразява украинският журналист Олександър Пидубни, който воюва в редовете на украинските отбранителни сили. В профила си във Facebook Пидубни пише днес, че съобщението за демобилизацията на Залужни напомня силно за приказката "всички са равни, но някои са по-равни от другите".

Ето неговият пост:

"Относно уволнението от армията на генералите Залужни и Шаптала (бившият началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Серхий Шаптала - бел.ред.) по здравословни причини. Разбирам, че според армейската субординация има разлика в отношението към генералите и низшите офицери-сержанти-войници. НО! Ние НЯМАМЕ кадрова армия. Имаме армия, която е предимно от мобилизирани. Тоест, тя се състои от самодостатъчни личности.

Достойнството е това, което ни отличава от руснаците. Затова във Въоръжените сили на Украйна е много вреден принципът: "Аз съм командирът, а ти си глупак". Вреден е принципът: "всички са равни, но някои са по-равни от другите".

Имаме много хора, които заради здравословното си състояние заслужават да бъдат демобилизирани,  но нямат този шанс.

Още през лятото на 2022 г. написах "не си създавайте кумир", имайки предвид Залужни. И времето показва, че съм бил прав."

ОЩЕ: Зеленски с първи коментар за новата длъжност на Залужни 

Други потребители в социалните мрежи припомниха, че в разгара на войната генерал Залужни намери време да напише и защити и дисертация и то като юрист в Одеската юридическа академия, което още тогава (октомври-ноември 2023 г.) предизвика известно недоумение у част от потребителите, които пишеха, че генералът е разполагал очевидно с немалко свободно време. ОЩЕ: Залужни се дипломира като юрист: Пише дисертация на засекретена тема 

Фалшиво видео за Залужни

Междувременно, създателят на Bellingcat Елиът Хигинс предупреди, че има фалшиво видео уж от разследващия проект в сътрудничество с BBC, че Залужни е получил 53 млн. долара "компенсация", за да се откаже от политическите си амбиции и да не пречи на украинския президент Володимир Зеленски. Освен това, според фалшифицираното видео, назначението на Залужни за украински посланик във Великобритания било "сценарий" на британските служби, за да запази влияние Запада след като Зеленски се провали в Украйна:

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес