Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Позор за руските служби в Кипър: Разкриха агенти при операция срещу украински военен и семейството му

27 септември 2024, 09:40 часа • 2023 прочитания

Девствени плажове, тълпи от туристи и офшорни компании - такава картина изплува в съзнанието на повечето хора, когато чуят Кипър. Този средиземноморски остров обаче се е превърнал и в едно от ключовите места за развъждане на кремълски шпиони в Европа.

Проучване на беларуската опозиционна телевизия NEXTA разкри как руските разузнавателни служби, представящи се за журналисти и дипломати, са планирали операция срещу семейството на високопоставен украински военен в Кипър (страната е членка на ЕС). В крайна сметка операцията се е провалила с гръм и трясък.

Още: В Украйна задържаха бивш депутат, готвел атентат срещу известен журналист (СНИМКИ)

Руските шпиони в Кипър

На пръв поглед руските агенти на острова изглеждат съвсем безобидни - работят в културни центрове, руски училища и „координационни съвети на сънародниците“. Но както често се случва, зад тази фасада на „културната дипломация“ се крият истински шпионски мрежи.

„Кипър е задният двор на Москва“, казва кипърският разследващ журналист Борис Демаш. „Руските агенти проникват в Европа през него". Според Демаш главните агенти на руското разузнаване се намират в посолството и в Руския културен център, а псевдообществените организации действат открито.

Една такава организация е Координационният съвет на руските сънародници в Кипър, създаден през 1995 г. от Юрий Пяних. Интересното е, че според кипърския журналист Пяних е бил агент на съветското и руското разузнаване и продължава да работи активно за Кремъл под прикритието на бизнеса. Дори руският посланик в Кипър - Мурат Зязиков - е служител по сигурността без никакъв дипломатически опит.

Още: С тежък запой в България: Руски агент се издал на френските служби, че ще саботира Олимпийските игри

Намеса на американските служби

През септември 2022 г. генерал-лейтенант от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Мурат Зязиков поема ръководството на руското посолство. През октомври миналата година в Кипър се случва инцидент, който журналистът Демаш нарича първия в историята на острова, при който руски гражданин е депортиран от съображения за национална сигурност. Централна фигура в тази история е Александър Гасюк - руски журналист (пропагандист) и кореспондент на „Российская газета“. Гасюк пристига в Кипър през пролетта на 2022 г., малко след като диктаторът Владимир Путин дава начало на пълномащабната война в Украйна. Преди това той е работил в САЩ и Гърция. Именно американските разузнавателни служби са предоставили на кипърските си колеги информация за работата на „журналиста“ за руското разузнаване, според „Досие“.

Гасюк е арестуван и депортиран за шпионаж заедно с Даниил Дойников - служител на руското посолство.

Дипломатът също има връзки с ФСБ. Дойников дори попада в центъра на вниманието на местните медии, когато се опитва да изтръгне Гасюк от кипърските полицаи. Той скочил върху капака на тръгващия полицейски автомобил и се возел в продължение на няколко метра. В крайна сметка Дойников също е задържан.

Още: Нов скандал с руски шпиони: Полша арестува 18 души за подривна дейност в полза на Москва

Целта на шпионите - семейството на украински военен

Оказало се, че Гасюк и Дойников са наблюдавали апартамента на високопоставен украински военен в Лимасол, където семейството му се преместило в началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна.

Според Демаш планът на руското разузнаване е бил осуетен благодарение на намесата на „малка демократична държава в Близкия изток“.

„Разузнавателните служби на тази близкоизточна държава идентифицираха Дойников веднага след пристигането му в Кипър“, отбелязва журналистът. След това кипърското разузнаване открива, че Гасюк и неговият съучастник са планирали нещо по-сериозно от информационна атака - ставало дума за реална заплаха за живота на украинското семейство. Гасюк е заловен на местопрестъплението, докато наблюдава апартамента.

Снимка: iStock

Още: Русия извършва злонамерена шпионска дейност в Ирландия: Националната полиция

Кипърският телевизионен канал AlphaNews съобщава, че разрешението за временно пребиваване на Гасюк е било отнето „от съображения за сигурност“ и той е бил посъветван да напусне Кипър. Призивите на пропагандиста и на руското посолство, които протестират пред кипърското Министерство на външните работи, не са дали очаквания ефект. Руският служител по сигурността, под журналистическо прикритие, е депортиран в Москва през Дубай. Неговият съучастник, Дойников, е освободен поради дипломатическия си имунитет.

Този инцидент шокира руското Министерство на външните работи. В Кремъл не могат да разберат как на остров, който на практика е под техен контрол, активен разузнавач може да бъде задържан, публично разкрит и позорно експулсиран.

Още: Русия търси по цял свят мъртви деца, за да използва самоличността им за своите агенти

Смешното изявление на Мария Захарова

Още на следващия ден говорителят на руското МВнР Мария Захарова реагира с възмущение, което буди смях: „Наглото експулсиране от Република Кипър на кореспондента на „Российская газета“ А. Г. Гасюк, предшествано от организирана спецоперация за оказване на психологически натиск върху руския журналист и неговото семейство, завършила с брутален побой над представителя на медията, причинил телесни повреди, се превърна в поредното звено в координираната кампания на „колективния Запад“ за пълно потискане на всякакви източници на алтернативна информация".

Според Захарова съучастникът на Гасюк - Дойников - „случайно се оказал на мястото на инцидента“. Тя обаче не споменава как е станало това „забележително съвпадение“. По-късно руското Министерство на външните работи обяви, че „на длъжностните лица от Република Кипър, участвали пряко в провокацията, е забранено да влизат в Руската федерация“. Министерството не уточнява на кого е наложена забраната.

Още: Украйна задържа шпионин, предавал на Русия данни за границата с Беларус

Руски IT специалисти в Кипър всъщност са шпиони

Историята на Гасюк и Дойников е само един от многото подобни случаи, казва Демаш. На острова действат десетки, ако не и стотици руски шпиони. Те работят под прикритие като журналисти, бизнесмени и дори IT специалисти, твърди той. В едно от своите разследвания кипърският журналист установява, че около 20-30% от руските IT специалисти, които са се преместили в Кипър, са агенти на разузнавателните служби. Те продължават да работят за Кремъл, въпреки че живеят в Европейския съюз.

С въвеждането на „синята карта“ за граждани на трети страни тази заплаха само нараства - сега всеки руски гражданин може да получи правото да пребивава в Кипър и след това да се движи из цяла Европа. По този начин руското разузнаване съвсем законно разширява пипалата си в ЕС, а Кипър се е превърнал в отправна точка за това.

Източник: NEXTA TV

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес