Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посредниците, които помагат на Русия да оцелява от западните санкции

23 август 2024, 07:30 часа • 3691 прочитания

Русия планира да оцелее при режим на западните санкции с десетилетия, заяви високопоставеният служител на външното министерство на Руската федерация Дмитрий Биричевски. Фактите обаче сочат, че проблемът може да не е толкова сериозен, пише The Economist.

Икономиката на Русия расте бързо: годишният темп е 4% през второто тримесечие, достигайки невероятните 5,4% през първото тримесечие и това въпреки най-суровите санкции в историята. Търговията продължава да процъфтява. Как става така?

Още: Politico: Путин отново е парализиран от криза

Като в белота: Играеш с партньор

За да разберем, нека погледнем Казахстан. Миналата година технологичната индустрия на централноазиатската република избухна. От началото на войната в Украйна на европейските фирми е забранено да продават повечето си продукти в Русия, макар че преди това са били най-големите доставчици на технологии. Но малката технологична индустрия на Казахстан, само около 50 фирми с производствен потенциал от 100 милиона долара през 2021 г., изглежда е запълнила тази празнина. Обемът на казахстанския износ за Русия скочи от 40 милиона долара през 2021 г. на 298 милиона долара през 2023 г. Разбира се, не всичко е толкова гладко. Вносът на електроника от Европа също е нараснал от 250 милиона евро (273 милиона долара) до 709 милиона евро. Дали казахстанските фирми загадъчно изведнъж се разшириха или руските намериха заобиколен път към старите европейски доставчици - как мислите?

Казахстан е една от държавите, в които търговията с Русия и Европа мистериозно процъфтява от началото на войната в Украйна. Астана беше последвана от Армения, Азербайджан, Грузия, Турция и още четири централноазиатски републики. Износът на Европейския съюз към гореспоменатите държави е нараснал с 46 милиарда евро през 2023 г., което е с 50% повече от 2021 г. Това е еквивалентно на 3/4 от спада на европейския износ за Русия от 2021 до 2023 г.

Наред с пряката военна помощ, санкциите са основният принос на Запада във военната кампания на Украйна, но за разлика от ракетите с голям обсег, те все още не са причинили големи щети. След 2,5 години санкции руската икономика се задържа. Трудно е да се каже кои европейски фирми просто ловко са се приспособили към новите ограничения и кои злонамерено заобикалят санкциите. Но, както често се случва, търговията през трети страни нарасна до голяма степен поради стоки, които бяха забранени. Европейските политици отчаяно се опитват да запушат дупките в санкциите, но за да направят това, те трябва да подходят остро с може би най-безмилостните и непокорни съседи.

Бумът на посредническата търговия се дължи на три направления. Първото е забранените стоки, с които открито се нарушават санкциите. ЕС прие общо 14 пакета от санкции, последният на 24 юни. Те забраняват износа за Русия на всичко, което може да се използва на бойното поле. Този списък включва полупроводници и дронове, както и сачмени лагери и микровълнови печки. Но повече от половината военно оборудване, придобито от Русия от февруари до август 2022 г., съдържаше компоненти, произведени в Европа или Америка, според базирания в Лондон Royal United Services Institute for Defence Studies.

Още: Китайските компании започнаха да отказват директни доставки на стоки за Русия

Най-бързият растеж на износа на ЕС за Казахстан и Армения идва от химикалите, електрониката и производственото оборудване, които са обект на най-строги санкции. Износът на производствено оборудване за Казахстан от ЕС се удвои от 2021 г. до 2022 г. и след това нарасна с още 23% през 2023 г., достигайки 6,4 милиарда евро. Армения е внесла два пъти повече химикали от Европа през 2023 г., 5 пъти повече оборудване за информационни технологии и 4 пъти повече електроника от Европа, отколкото през 2021 г.

Има обаче и контрабандни стоки, които не са включени в официалната търговска статистика. По пътя към Русия доставките могат да минават през редица посредници. Някои износители в Турция и Централна Азия наистина нямат представа откъде идват стоките, които изпращат, докато други го знаят добре. Миналата година Америка наложи санкции срещу цяла мрежа от европейски фирми, организирани от руския конгломерат "Маяк" - заради доставка на забранено оборудване през Узбекистан и Армения. През юни бяха разкрити две мрежи на европейски производители на инструменти, доставяни за Русия: едната през Турция за руската държавна компания Ostek, а другата през Киргизстан за руската аерокосмическа компания Newton-ITM.

Втората причина за увеличението на косвените продажби се крие във факта, че Русия забрани влизането на камиони директно от ЕС от 2022 г. Въпреки че страните от европейския блок позволяват износа на редица стоки за Русия, като например селскостопански продукти, сега доставчиците трябва да избират "заобиколни" решения. ЕС не се притеснява: повишените транспортни разходи сами по себе си затрудняват търговията с Русия, но не пречат на компаниите, пряко зависими от това, да оцеляват. Според официални данни обемът на селскостопански продукти от Европа за Казахстан се е удвоил от 2021 г. до 2023 г.

Най-трудно Европа ще се справи с третото направление. Зад него стои производствен бум в трети страни. Фирми от тях внасят суровини и компоненти от Европа напълно легално. Санкциите все още не са засегнали редица експортни артикули, като текстил, чугун и термично необработена стомана.

Още: За втори път измамиха "Аерофлот" с резервни части при опит на компанията да заобиколи санкциите

Но дори и в случаите, когато търговията е разрешена, плащането без нарушаване на финансови санкции е трудно. Забранени са почти всички видове сделки с руски държавни компании. На европейските банки е забранено да взаимодействат с повечето руски. Големите руски банки са изключени от мрежата за финансови транзакции SWIFT. Накрая се нарежда на компаниите да избягват контакти с фирми и юридически лица от черния списък на ЕС, които те вече са 2200.

Преди избухването на войната, Tурция беше един от най-големите доставчици на битова техника за Европа. Америка подозира, че сега турски фирми помагат с дронове и микроелектроника за Русия - пряко и косвено.

Създава се усещането, че битката е в полза на страните от Централна Азия и Закавказието. Като цяло икономиките на петте централноазиатски републики са нараснали с 6% през 2023 г. спрямо 4% през 2022 г., а икономиката на Армения е нараснала с 8% спрямо 5% през 2022 г. За една нощ се появи процъфтяващ логистичен сектор, като товарният транспорт нараства с 20% всяка година.

Това са лоши новини за европейските политици. "Ние, разбира се, очаквахме изтичане под една или друга форма", призна един служител, "но не в този мащаб!" През декември дванадесетият пакет от санкции на ЕС засегна за първи път компании в Армения и Узбекистан. Оттогава бюрократите от Брюксел заплашиха трети страни и европейски износители с нови санкции, но предприеха реални действия само срещу малък брой фирми. За всяка фирма в черния списък някъде неизменно се регистрира нова.

Още: Въпреки санкциите: Западни застрахователи осигуряват гаранции за руския петрол

За ефективно решение ще трябва да се обърнете за помощ към правителствата на Закавказието и Централна Азия, а това не е лесна задача. Регионалните политици ценят близостта си с Русия и често се облагодетелстват, като нарушават правилата. Но в замяна европейците могат да им предложат "благини". Например Армения наскоро започна да закрива фирми, търгуващи с Русия, след като ЕС отпусна 270 милиона евро под формата на помощ, заеми и договори: ЕС дава 270 млн. евро за Армения на фона на напрежението с Русия

Като алтернатива Европа може да използва моркова вместо тоягата. Тя може да разшири ембаргото към трети страни или да ограничи дейността на техните банки. Това обаче рискува да разгневи останалите доставчици на газ в Европа (Азербайджан например) и да навреди на европейските фирми. Въпросът е дали ЕС вярва, че ползите за Украйна от строгите санкции надвишават разходите. От настоящия подход става ясно, че не.

Източник: The Economist

Превод: Ганчо Каменарски

Още: Руската икономика вдига температура: Предупреждение от управителя на Руската централна банка

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес