Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поради сушата: Щетите за хърватското земеделие са за 130 милиона евро

13 септември 2024, 18:31 часа • 1199 прочитания

Последиците от тазгодишната "епична" суша върху местното селско стопанство ще бъдат огромни. Това заяви министърът на земеделието в хърватското правителство Йосип Дабро на есенния селскостопански панаир цитиран от агенция Хина.

В отговор на въпроси на журналисти Дабро каза, че към този момент загубите са за около 130 милиона евро и че може да се очакват по-високи цифри, тъй като щетите все още се оценяват. По думите му култури като захарно цвекло и соя са засегнати най-тежко и добави, че приоритет на министерството е да получи точна оценка на щетите, за да идентифицира най-засегнатите култури и площи.

Още: Климатичните промени докараха безводието, обяви властта

„Без точна информация от място е трудно да се приемат конкретни мерки за подпомагане“, посочи Дабро и уточни, че министерството ще задейства еврофондове, предназначени за подпомагане на фермерите. Като част от промените в селскостопанската стратегия той обяви нови секторни търгове за увеличаване на производството, по-специално на месо, мляко, плодове и зеленчуци.

„Планираме да намалим броя на търговете и да ги направим по-целеви. По този начин ще осигурим ефективна подкрепа на фермерите, които са готови да увеличат производството си и да модернизират бизнеса си“, каза Дабро и добави, че Министерството на земеделието има за цел да поддържа текущите нива на производство. На въпрос за спада на млекопроизводството Дабро каза, че тенденцията се променя и очаква тази година производството на мляко да се увеличи спрямо миналата година.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес