Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Помощник по корабостроенето": Загуби ли Патрушев влиянието си в Кремъл?

14 май 2024, 17:14 часа • 2329 прочитания

След като на 12 май стана ясно, че диктаторът Владимир Путин освобождава Николай Патрушев (считан за едно от най-приближените му лица) от поста секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, остана под въпрос каква ще бъде новата му роля. Запитан за това, прессекретарят на Путин Дмитрий Песков само коментира, че Патрушев преминава на нова длъжност и до дни ще бъде обявено каква точно. Днес, 14 май, вече е оповестено, че Патрушев става помощник на Путин и то по въпросите на корабостроенето.

Руското издание Meduza е потърсило за коментар двама източника, близки до Кремъл, които признават, че са били "поразени" от новината за оставката на Николай Патрушев, но са били дори още "по-зашеметени", научавайки за новата му длъжност. 

"Ако говорим за "клан", то той беше глава на клан, макар и неголям. Синът му Дмитрий бе министър на земеделието [сега става вицепремиер]. Самият той заемаше свръхвлиятелния пост на шеф на Съвета за сигурност, откъдето безпроблемно можеше да защитава клана си. Сега ще бъде ли така? Едва ли", казва единият от източниците.

Още: Вторият човек след Путин: Николай Патрушев е назначен за помощник на диктатора

Вторият източник припомня, че през 2016 г. Сергей Иванов, тогавашен министър на отбраната, който по онова време беше смятан за кандидат за наследник на Путин, също премина на позиция с по-нисък статус - помощник на президента по екологичните въпроси. Разликата обаче между Иванов и Патрушев е тази, че "Николай Патрушев явно нямаше намерение да си тръгва", смята източникът.

Друг събеседник на изданието, близък до ръководството на путиновата партия "Единна Русия", смята, че е възможно Патрушев все пак да запази част от влиянието си, въпреки че новата му дължност е чисто "формална".

Още: Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес