Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помощ за Украйна: НАТО подписа договори за стотици хиляди артилерийски снаряди

23 януари 2024, 12:17 часа • 4439 прочитания

НАТО подписа договори на стойност 1,2 млрд. долара за придобиване на над 200 хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряда. Причината е заплахата от продължаващата руска война в Украйна.

Членовете на западния военен алианс изчерпаха запасите си, като изпратиха тежки боеприпаси, за да помогнат на украинските сили да се борят с Русия в жестоката и изтощителна война.

Още: Кулеба поиска оръжия от ЕС: От обхвата им ще зависи продължителността на войната

Какви са сделките?

Последните сделки - подписани с френската фирма Nexter и германската Junghans Microtec - се оценяват от официалните лица на около 220 хил. снаряда, а доставките за членовете на НАТО ще започнат в края на 2025 г., предаде Агенция "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

"Важно е нашите съюзници да попълнят собствените си запаси, тъй като ние продължаваме да подкрепяме Украйна", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Още: Украйна получава ново страхотно оръжие, но има една уловка (ВИДЕО)

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Останалите усилия на НАТО

Миналата година Алиансът започна план за засилване на отбранителното производство и оттогава е сключил договори за съвместни поръчки на боеприпаси на стойност около 10 млрд. долара. Сред тях е и сделката за закупуване на до 1000 произведени в Европа ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot), която беше подписана миналия месец.

Още: Украйна иска да произвежда 6 пъти повече оръжия, НАТО с договор за 1000 ракети Patriot

Европейският съюз също започна собствени усилия за увеличаване на производството на отбранителни продукти, но 27-те държави от блока почти сигурно няма да постигнат целта си да доставят на Киев един милион артилерийски снаряда до март.

Още: НАТО свиква най-голямото военно учение от Студената война насам

Стремежът към попълване на запасите и увеличаване на производството идва в момент, когато се появяват съмнения относно бъдещата подкрепа за Украйна от страна на основния поддръжник САЩ. Там републиканците блокират пакета от 61 милиарда долара за Киев заради обвързаността му с миграционната политика и укрепването на границата с Мексико. Президентът Джо Байдън е призован да направи отстъпки от последната точка, за да има пари за Украйна, а според WSJ той е готов на компромиси.

Още: България се включва в най-мащабното учение на НАТО в 21. век: Ето с какво

НАТО не вижда пряка заплаха от Русия

Йенс Столтенберг настоя, че поддръжниците на Киев "ще подкрепят Украйна със системите, оръжията и боеприпасите, от които се нуждае, за да надделее като суверенна, независима държава".

Той подчерта, че засега Алиансът "не вижда пряка или непосредствена заплаха от страна на Русия срещу който и да е съюзник на НАТО" и е засилил източната си отбрана, за да възпре Москва от всякаква агресия.

Още: Главнокомандващият на Норвегия: Времето ни изтича, Русия се готви за война с НАТО по-бързо отколкото очаквахме

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес