Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полски анализ: За да се възползва пълноценно от F-16, на Украйна ѝ трябват наемници

12 октомври 2024, 18:00 часа • 4551 прочитания

"Руснаците използват 300 самолета в Украйна за своите операции и за да им се противопоставим ефективно в небето, имаме нужда от поне още 120-130 самолета F-16", каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Reuters през май. Проблемът е, че в момента украинците не могат да използват дори и 1/10 от този потенциал, защото им липсват квалифицирани кадри. Ако обучението на пилоти продължи със сегашните темпове, те ще могат да използват пълноценно предоставените им F-16 не по-рано от 5-6 г.

"Обучението на многофункционален пилот, за да извлече максимума от F-16, е дълъг процес. Говорим за години, а не за месеци", коментира пред полското издание TVP.info бившият пилот и инструктор на F-16 полковник Kристиян Зенч.

Коалицията F-16 стартира официално в средата на 2023 г. През юли, 2023 година, на срещата на върха на Северноатлантическия алианс във Вилнюс министри от 11 страни на НАТО създадоха обединение за обучение на украински пилоти и механици за работа с изтребители F-16. Инициативата беше подета от Нидерландия и Дания, а Великобритания, Белгия, Полша, Румъния и Франция също потвърдиха подкрепата си. Още: Могъщите F-16 за украинската армия. Могат ли да обърнат хода на войната и защо това е само началото

Месец по-късно Зеленски посети базата на нидерландските ВВС в Айндховен и се срещна с тогавашния премиер Марк Рюте. "С Марк Рюте се договорихме за броя на F-16, които ще бъдат прехвърлени в Украйна, след като се обучат нашите пилоти и инженери", написа Зеленски в социалните мрежи.

F-16 за Украйна почти "при поискване"

В същото време бившият украински министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че пилоти и техници вече преминават обучение на F-16. Това трябваше да отнеме поне 6 месеца. Още: Нидерландия постави конкретен срок за доставка на F-16 в Украйна

Украйна в доста кратки срокове може да придобие голям брой многоцелеви самолети F-16. Освен 42 единици от Нидерландия, в ръцете на украинците трябва да има 30 машини F-16 от Белгия. Правителството на страната се задължи да ги предаде Киев до 2028 година. Украинците вече разполагаха с 6-8 изтребители F-16 (точната цифра официално не се обявява), което е резултат от сътрудничество не само с Нидерландия, но и с Дания.

„Ще прехвърлим 19 многоцелеви самолета F-16 в Украйна“, съобщи датският премиер Мете Фредериксен след среща с Володимир Зеленски на 20 август 2023 г.

Норвегия също обеща своите F-16 на Украйна, но не се знае колко броя. Норвежките ВВС разполагат с 56 самолета F-16, които планират постепенно да заменят с новото поколение F-35. Те планират да купуват по 6 нови самолета от този тип всяка година.

В края на септември Нидерландия вече беше прехвърлила обещаните 42 самолета F-16 на украинците, от които 18 самолета бяха изпратени в учебен център в Румъния. Още: F-16 идват по-рано в Украйна, преди 2024 година, смята украинският военен министър

Дори този бегъл преглед е достатъчен, за да се разбере, че Украйна ще успее доста бързо и значително да увеличи въздушния си потенциал. Въпреки че всички самолети, прехвърлени към нея, вече са "остарели", според полковник Зенч, те все още имат голяма военна стойност.

"Самолетите, които украинците получават, са оборудвани с много добри системи за електронна борба. Преди всичко те информират пилота за потенциални опасности, а също и противодействат на тези заплахи. Датчаните и нидерландците са доста добре организирани нации. Те разполагаха с отлично организирана система за логистична поддръжка", свидетелства полковник Кристиан Зенч, който също е експерт във фондация Aliot.

Румънското училище няма да спаси украинците

Украинците не дават подробна информация за броя на обучените пилоти на F-16, но страните-членки на коалицията F-16 са по-словоохотливи. Пентагонът обяви миналата година, че 12 украинци ще започнат обучение през септември 2023 г. Този процес приключи през август 2024 г., след което по неофициална информация американците вече няма да участват в обучението на украински пилоти. Още: F-16 срещу Су-35: Предстоящата война на изтребители в небето на Украйна (ВИДЕО)

Белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер каза миналата година, че страната е поела обучението на 6 украинци и също така е изпратила трима инструктори в датския център за обучение Skrydstrup. Има информация, че в този център датчаните са обучавали още 8 украински пилоти на F-16.

През септември в Румъния започна работа нов учебен център, където трябва да се обучават пилоти на F-16, включително и украинци. Именно за тях неотдавна там бяха изпратени 18 самолета от "нидерландския пул".

Системата за обучение

Бившият командир на 32-ра тактико-авиационна база в Ласка прогнозира, че украинците няма да успеят да подготвят повече от 20 пилоти за своите F-16 до една година.

"Като се има предвид, че местата за обучение в момента са недостатъчни, не мисля, че украинските въоръжени сили теоретично ще могат да обучат всичките си потенциални пилоти. Ако приемем, че в близко бъдеще те ще разполагат с 80 самолета ние броим минимум по двама пилоти на самолет, това на практика е невъзможно при американските, румънските или полските възможности. Помислете как да го направите, противно на общоприетото мнение, за да създадете система за обучение на самолети F-16. В цялата тази история най-важното е инструкторът, защото качеството на пилота зависи от него", казва Кристиян Зенч, първият полски командир на тактически групи (COMAO), така нареченият "командир на мисията" във F-16. Още: Бивш пилот с мрачна прогноза за трансфера на F-16 в Украйна (ВИДЕО)

Олексий Резников, официално обявявайки през август 2023 г. началото на подготовката на пилотите от ВСУ за управление на F-16, между другото заяви, че "обучението на пилотите трябва да отнеме не по-малко от 6 месеца". Заявената продължителност на обучението може да предизвика учудване, но историята не познава пилот, който бързо би овладял навици за управление на F-16 в условия на война на полето на реалния бой.

Украинците много бързо се убедиха, че ускореното обучение вреди на качеството. Само няколко дни след официалното приемане на първите F-16 на украинска земя, те загубиха един самолет и един пилот. Подробностите за инцидента не са разкрити, но е известно, че на 26 август този самолет е бил унищожен: Нова версия за катастрофата с украинския F-16

Философията за летене на F-16

Няколко седмици преди да пристигнат първите изтребители се чуха гласове, предупреждаващи срещу еуфорията.

"Това няма да са най-модерните версии на F-16, но в същото време те ще трябва да се справят с руските самолети и наземната отбрана на противника. F-16 могат да служат добре на украинците, тези машини разширяват възможностите им, но трябва да сме внимателни, когато мислим за повратната точка на войната и колко бързо тези бойни средства ще станат оперативно ефективни", каза Матю Савил, директор на Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон.

Освен комплекса от знания, свързан със самолета, е необходимо също да се усвои философията на полетите. Според неофициалната информация, в САЩ по време на обучение между американските инструктори и украински пилоти са се появили разногласия.

"Не съм чувал за това напрежение, но допускам, че е имало, защото такива неща се случваха по време на обучението на поляците в САЩ. Факт е, че пилот на МиГ-21, или МиГ-29, или Су-27 пристига и казва: "На какво друго можете да ме научите тук, ако вече имам всички необходими знания, за да летя?" Това е много голям проблем, защото този пилот трябва да се върне в първи клас и да научи елементи, които не знае. Полските пилоти също имаха големи проблеми, защото не можеха да се примирят с факта, че трябваше да направят няколко крачки назад - англосаксонската система на летателно обучение не е подобна на полската", каза в разговор с портала TVP.info полковник Зенч, един от първите полски пилоти на F-16. Още: Байдън към Русия за доставката на F-16: Да, рисковете са за вас (ВИДЕО)

Експерт от Aliot Foundation обясни основните разлики между двете системи. "Силата на англосаксонския авиационен модел е в това, че задачите се изпълняват само в рамките на групи. Най-малката група е от два самолета, но най-често се състои от четири самолета. Независимо дали през деня или през нощта, задачите се изпълняват по един и същи начин, защото през нощта се лети с помощта на очила за нощно виждане. Обучението на пилот е едно, но обучението му да изпълнява мисии в група от четири самолета и освен това през нощта, ще изисква повече от година или две години", казва Кристиян Зенч.

Решението на украинските проблеми

Реалността е, че украинците определено няма да могат да използват пълния потенциал на F-16 в тази война. Напълно възможно е те да не използват в мисии дори всички самолети, които F-16 Coalition може да им прехвърли.

Този вариант изобщо не е обсъждан. Може би украинците не са го взели предвид. Последните събития - загубата на F-16 без вражеска намеса и доста бавните темпове на придобиване на квалифицирани пилоти - показват, че следвайки "класическия път", украинската армия няма да постигне задоволителни резултати в тази област бързо, пише TVP.info.

"Ако украинските въоръжени сили решат да си сътрудничат с екип от военнослужещи по договор, те веднага ще получат висококвалифицирани пилоти, които имат умения да се бият във всякакви условия. За някои мотивацията ще бъде желанието за борба с руснаците, за други това ще са чисто икономически съображения, а понякога може да е комбинация от тези два фактора. Уверен съм, че това решение ще доведе до радикални промени в контекста на използването на възможностите на F-16", заключи полковник Кристиян Зенч.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес