Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша разследва как нейни части са се озовали в ирански дронове, с които Русия атакува Украйна

18 юли 2024, 18:00 часа • 2581 прочитания

Полша разследва нарушение на правилата за износ на оръжия и технологии. Причината - в ирански дроневе "Шахед-136", които Русия използва за въздушни нападения срещу Украйна, са открити полски компоненти.

Още: Предупреждение от Москва за Лукашенко?: Защо руските "Шахед"-и започнаха да летят към Беларус

"Абсолютно ужасяващ" случай

Полският министър на вътрешните работи Томаш Симоняк заяви, че случаят е разкрит от Агенцията за вътрешна сигурност. Той го нарече "абсолютно ужасяващ".

"Прокуратурата със сигурност ще предприеме необходимите мерки, ще повдигне обвинения и ще докладва за по-нататъшния ход на разследването", цитира думите му Wydarzenia.

Още: Bloomberg: Китай разработва дронове за Русия, подобни на "Шахед" (ВИДЕО)

Варшава работи за затягане на санкциите

Симоняк добави, че сега правителството се опитва да "потули всички въпроси, свързани със санкциите". "През предишните години тази система беше много отслабена въпреки реториката. Националната фискална администрация, в сътрудничество с други служби, работи интензивно от няколко месеца насам, за да гарантира, че санкциите и ембаргото не се заобикалят", каза министърът.

Снимка: Getty Images

Според радио Zet, цитирано от украинската агенция УНИАН, държавна компания от град Познан е продавала части, които са били включени в иранските бойни "Шахед"-и. Става дума за помпи, произведени от фирма, принадлежаща на Полската агенция за индустриално развитие.

Още: Полша не изключва опцията да сваля руски ракети над Украйна

Западни компоненти, открити в "Шахед"-и

Украйна многократно е заявявала, че в иранските безпилотни самолети, които атакуват страната почти всяка нощ, са открити компоненти от западни компании. Според анализатори става въпрос за американски, японски и швейцарски фирми.

Конкретни примери наскоро дадоха от мониторинговия екип Frontelligence Insight, воден от украинския офицер от запаса с прякор Tatarigami: Западът доставя компоненти за руски "Шахед"-и, дори Nvidia помага.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес