Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша не изключва опцията да сваля руски ракети над Украйна

13 юли 2024, 13:39 часа • 4863 прочитания

Варшава обмисля предложението на Киев да сваля руски ракети, които летят към полска територия, докато все още се намират във въздушното пространство на Украйна. Това заяви полският външен министър Радослав Сикорски пред Американския институт по предприемачество във Вашингтон на 12 юли.

Думите му идват дни след като полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Полша няма да изпълни искането на Украйна да сваля руски ракети без решение на НАТО. Междувременно САЩ се притесниха от ескалация с Русия, ако поляците свалят ракети и дронове в украинското небе над Западна Украйна. Тази идея е залегнала в новото споразумение за сигурност между Варшава и Киев, подписано от президента Володимир Зеленски и полския премиер Доналд Туск на 8 юли.

Още: Полша да сваля ракети и дронове над Украйна? САЩ се уплашиха от ескалация (ВИДЕО)

Полша, която е член на Алианса, често изпраща изтребители за защита на полското въздушно пространство, когато руските сили извършват мащабни въздушни нападения срещу Украйна. Те никога не са били използвани за унищожаване на ракети или безпилотни машини.

Още: Полша вижда заплаха - увеличава почти тройно броя на военните по границата с Беларус

"Само идея"

"На този етап това е само идея. Това, което се казва в нашето споразумение, е, че ще проучим тази идея", каза Сикорски, като нарече потенциалния ход "самозащита".

Някои от руските ракети, изстреляни по цели в Лвовска област в западната част на Украйна, са навлизали в полското въздушно пространство за около 40 секунди, преди да се върнат обратно към цели на украинска територия, каза още Сикорски, цитиран от Kyiv Independent.

Според министъра проблемът за Полша е, че веднъж свалени, отломките могат да представляват заплаха за поляците и за имуществото им.

Още: Сикорски: Няколко хиляди доброволци вече са се записали в украинския легион в Полша

"А украинците казват: "Моля ви, няма да имаме нищо против, направете го над нашето въздушно пространство, когато има непосредствена опасност те да преминат на полска територия", добави Сикорски.

Припомняме, че при инцидент на 15 ноември 2022 г., по време на руска масирана атака, ракета падна на полска територия, убивайки двама цивилни. По-късно полските разследващи стигнаха до заключението, че това е бил украински противовъздушен снаряд, изстрелян, за да пресече руската атака.

Още: "За военни нужди": САЩ дава няколко милиарда военен заем на Полша

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес