Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша иска да купи дронове от САЩ заради нарастващите страхове от Русия

17 март 2022, 06:41 часа

Полша иска да купи няколко дрона MQ-9 Reaper от САЩ по специална ускорена процедура, като планира и допълнителни поръчки на по-късен етап. Плановете на полските власти са свързани с нарастващите притеснения за сигурността на страната след началото на руската инвазия в съседна Украйна.

Реклама

„Планираме спешно да се снабдим с първите безпилотни системи MQ-9 Reaper. Преговаряме за доставките на няколко сета“, каза подполковник Кшиштоф Платек, който е говорител на агенцията за въоръжение към полското министерство на отбраната, съобщи Reuters.

Той допълни, че успоредно с това Полша работи по програмата „Зефир“, в рамките на която се водят преговори за поръчката на безпилотни летателни апарати със средна надморска височина и голяма издръжливост. Платек отказа да разкрие точния модел на дроновете, които страната може да поръча.

Полша се надява първите дронове да бъдат доставени преди края на годината. Стойността на планираната поръчка не беше оповестена от министерството. 

„Тази поръчка е отговор на ситуацията около сигурността, особено в Централна Европа“, каза Платек, визирайки войната в Украйна, пише БТА.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес