Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

26 април 2024, 16:20 часа
Реклама

Полша няма да депортира украински граждани с изтекъл срок на валидност на паспортите. Ръководителят на полското министерство на вътрешните работи Марчин Кервински обяви това в ефира на телевизия TVN24, цитиран от УНИАН.

Според него украинците с изтекли документи ще бъдат обект на временна закрила, както всички останали украински бежанци.

Министърът също така увери, че Полша няма да предава личните данни на украинците на никого, включително на властите в Киев.

След приемането на нов закон за мобилизацията в Украйна властите на страната забраниха на гражданите във военна възраст да получават паспорти в консулските служби в чужбина.

Още: Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Варшава е готова да помогне на Киев да върне мъжете във военна възраст, които са напуснали страната след началото на войната. Той не уточни в какво точно ще се състои тази помощ.

Още: Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Снимка: Варшава, Pixabay

Германия със същата стъпка

Властите на Германия - страната, приела най-много бежанци от Украйна - също заявиха, че украинците ще могат да останат на територията ѝ дори след изтичане на срока на валидност на документите им.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес