Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Залужни е бил против операция "Курск". Ето кой е настоял

17 септември 2024, 14:19 часа • 2437 прочитания

За операция "Курск" на украинската армия, започната на 6 август, не е имало пълно единодушие в генералния щаб. Някои от висшите командири в украинската армия са се противопоставили, смятайки това начинание за твърде рисково.

Украинският президент Володимир Зеленски е този, който за първи път е повдигнал въпроса за настъпление на руска територия още в началото на годината и е настоял за това. Това пише Politico, цитирайки двама високопоставени украински военни, пожелали анонимност.

Против обаче е бил бившият главнокомандващ украинската армия Валерий Залужни (по това време все още на този пост преди да подаде оставка), който определил операцията като авантюра. Неговите доводи: смятал, че след предвидения успешен пробив на границата от украинските части не е имало определена "ясна втора стъпка" в плана.

Още: Нова порция смях в Курск: Русия евакуира нови населени места, докато обяснява как напредва (ОБЗОР - ВИДЕО)

Против е бил също така и командирът на 80-а десантно-щурмова бригада Емил Ишкулов, който беше уволнен през юли. Според изданието Ишкулов се опасявал, че неговата бригада може да се окаже твърде уязвима на руска земя и че броят на жертвите може да нарасне рязко.

Още: Абсурди: Русия щурмува с оператори на дронове. Проблеми за ВСУ в две посоки, но и за руснаците в Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес