Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Папа Франциск загуби контрол над либералната си революция

24 юни 2024, 13:53 часа
Реклама

Консерваторите смятат, че от началото на своето папство Франциск се сблъсква с атаки от консерватори, притеснени, че е отишъл твърде далеч по въпроси като хомосексуалността, абортите и капитализма, пише Politico.

В статия, посветена на Светия отец, се припомнят и критиките, отправени към него от през ноември миналата година, че не е достатъчно либерален. Тогава на среща в Берлин делегатите се оплакали, че папа Франциск е подвел немската църква по ключови въпроси като сексуалното насилие от духовници, гей браковете и транс правата, по които германските вярващи отчаяно търсят напредък.

Още: Папата отново обиди хомосексуалните

От началото на своето папство понтифексът разбуни религиозната йерархия с намеси в популярни дебати не само за сексуалността, но и за икономиката, имиграцията и изменението на климата, пише изданието.

Той е въвел някои истински реформи, включително отварянето на офиси на високо ниво в Светия престол за жени, и е известен с възприемането на толерантна, всеки към собствената си философия, дори заявявайки, че небето е отворено за атеисти, се посочва в статията.

Още: Папата насърчава хората да са безразлични към парите и властта

Запитан за гей свещениците по време на разговор с репортери в папския самолет, когато се връщаше от първото си пътуване в чужбина, папата отговори: „Кой съм аз, за ​​да съдя?“, припомня Politico.

"Всичко това е придружено от очевидно усилие да се демонстрира святост и смирение. Франциск реши да се установи в тясната къща за гости Санта Марта във Ватикана, вместо в разкошната обител на предишни папи, и заряза бронирания папамобил за Форд Фокус", се казва в публикацията.

Още: Пред пластични хирурзи: Папа Франциск похвали естествената красота

"Но дори когато консерваторите в Съединените щати, Африка и самият Ватикан се ядосаха от съзнателно популисткия подход на Франциск, многократните десни атаки срещу неговия авторитет пропаднаха. Вместо това, по-сериозното предизвикателство идва от онези, които се оплакват, че либералните реформи на папата са били половинчати, спират пред богословската промяна, докато са засенчени от скандал", обобщава изданието.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес