Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Екатерина Захариева ще е българският еврокомисар

09 септември 2024, 11:52 часа • 2353 прочитания

Екатерина Захариева вероятно ще получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия, пише Politico. 

Изданието обаче отбелязва, че това е негово обосновано предположение, тъй като България не се кандидатира за нито един от ключовите постове.

"Тъй като страната даде две предложения - мъж и жена, Захариева почти сигурно ще получи позицията понеже Фон дер Лайен иска повече жени, за да има баланс на половете в следващата Комисия", изтъква изданието. Още: ЕК не ни гледа с добро око за ресора на българския еврокомисар: Говори Надежда Нейнски

Това няма да бъде нов ресор за страната ни, тъй като Кристалина Георгиева бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в периода 2010-2014 г. във втория мандат на Комисията "Барозу". 

По-рано се появиха неофициални информации, че Захариева вероятно ще получи ресор регионално развитие или транспорт.

България предложи на Фон дер Лайен двама кандидати мъж и жена - номинираната от ГЕРБ Екатерина Захариева и номинирания от ПП-ДБ Юлиан Попов.

Очаква се до дни председателят на ЕК да представи предложението за структурата и състава на новата комисия на закрита среща с ръководството на Европейския парламент. Още: България е единствената страна, номинирала мъж и жена за новия състав на ЕК

През октомври се предвижда предложените за еврокомисари да преминат изпит пред ЕП и след това съставът на комисията да бъде гласуван от евродепутатите.

В предишната комисия българският еврокомисар отговаряше за ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж". На този пост беше първо Мария Габриел, а след оттеглянето ѝ той беше поет от Илиана Иванова.

Сега Politico прогнозира, че тази отговорност ще отиде при Малта и предложения от нея Глен Микалеф, тъй като той е един от най-слабите кандидати. 34-годишният Микалеф е експерт по политиката на ЕС и е бивш началник на кабинета на премиера Роберт Абела. Той обаче никога не е заемал политически пост. 

Малта е и най-малката страна в блока. Тя вече има друг човек с висш пост в Брюксел - председателката на Европейския парламент Роберт Мецола.

Сложният политически пъзел за новата Комисия вероятно ще се подрежда до последната минута, отбелязва Politico. Очаква се новите еврокомисари да бъдат обявени на 11 или 12 септември.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес