Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подводница и десантен кораб: Какво удари Украйна в Севастопол (СНИМКИ и ВИДЕО)

13 септември 2023, 12:53 часа
Реклама

В нощта на 13 септември в окупирания от руските войски Севастопол са нанесени щети на руски десантен кораб и подводница след успешна атака с крилати ракети. Това съобщиха от Главното разузнавателно управление към министерството на отбраната на Украйна.

"Нанесени са щети на завода за ремонт на плавателни съдове в град Севастопол, в частност на оборудването. Що се отнася до плавателните средства, може да потвърдим поражението на голям десантен кораб и подводница", се казва в съобщение на украинското ведомство. Че има поражения в корабостроителен завод и щети по два плавателни съда призна и руското военно министерство - в официалния си канал в Телеграм.

Телеграм-каналът Shot съобщава, че са повредени дизеловата-електрическа подводница "Ростов на Дон" и големият десантен кораб "Минск" - те са са запалили. И двата плавателни съда са били на сух док за ремонт. 

Още: Украйна атакува с ракети в Крим, гoри завод и са ударени руски кораби (ВИДЕА и СНИМКИ)

Според един от анализаторите на публичната разузнавателна платформа OSINT, в хода на атаката са били повредени голям десантен кораб клас "Ропуча" и подводницата, носител на ракети "Калибър" клас "Кило" (по стандарта на НАТО).

Десантни кораби "Ропуча" 

Големите десантни кораби от проект 775 (Ropucha - от полски - "жаба"), по класификацията на НАТО, са предназначени за морски десант на необорудвано крайбрежие и прехвърляне на войски и товари по море. Способни са да транспортират различни видове бронирана техника, включително и танкове. По руската класификация серията големи десантни кораби е (БДК) от 2-ри ранг на близката и далечна морска зона, построени в Полша за военно-морските сили на СССР.

На смяна на десантните кораби от проекта 775 трябваше да бъдат кораби от новия проект 778. След разпада на  СССР през 1992 г. двата недостроени кораба от новия проект са били нарязани.

Още: Руски боен самолет се разби по време на тренировъчен полет

Кораби от проекта 

СДК-91 (БДК-91) "Оленегорски горняк" - Северен флот

СДК-182 (БДК-182) "Кондопога" - Северен флот

СДК-55 (БДК-55) "Александр Отраковский" - Северен флот

Още: Руският флот получи най-голямата подводница – носител на "оръжието на Страшния съд"

БДК-101 "Ослябя" - Тихоокеански флот

БДК-98 "Адмирал Невелской" - Тихоокеански флот

БДК-43 "Минск" - Балтийски флот

БДК-58 "Калининград" - Балтийски флот

Още: Спазването на ръководство е погубило екипажа на руската подводница

БДК-45 "Георги Победоносец" - Северен флот

БДК-60 "Александр Шабалин" - Балтийски флот

БДК-64 "Цезар Куников" - Черноморски флот

БДК-46 "Новочеркасск" - Черноморски флот

Още: Загиналите руски подводничари ще бъдат погребани тайно

БДК-67 "Ямал" - Черноморски флот

БДК-54 "Азов" - Черноморски флот

БДК-11 "Пересвет" - Тихоокеански флот

БДК-61 "Корольов" - Балтийски флот

Подводници от клас KILO

Подводниците от клас Kilo е събирателно обозначение по класификацията на НАТО за два проекта руски подводници: подводници от проекта 877 "Палтус" и проекта 636 "Варшавянка".

Ударът по Севастопол

В нощта на 13 септември 2023 г. в окупирания Севастопол бяха чути взривове. По-късно от военното министерство на Русия обявиха, че е имало атака. 

Според руската страна 10 крилати ракети са се целили по завода за производство и ремонт на плавателни съдове "С. Орджоникидзе" в Севастопол. Отново по данни на Русия три от ракетите са свалени.

В нощта на 4 август бе поразен руският десантен кораб "Оленегорский горняк". Той също  е част от проекта 775 (Ropucha). В рамките на програмата са построени 25 плавателни съда и три са модернизирани 775М (775/III). Последният от корабите е пуснат по вода през 1990 г. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес