Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подоляк: Замразяване на войната в Украйна ще е личен триумф за Путин

08 август 2023, 07:40 часа
Реклама

Михайло Подоляк, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че в настоящата ситуация прекратяването на огъня и замразяването на войната в Украйна би означавало победа за Русия и Владимир Путин, съобщи "Укринформ".

"Всеки сценарий за прекратяване на огъня и замразяване на войната в Украйна в настоящия момент ще означава само едно - победа за Русия и личен триумф за Путин", заяви Подоляк, който написа думите си в Twitter.

Според него, в този случай международното право ще загуби всякаква сила и ще бъде въведен "законът на джунглата".

"Войната ще се превърне в инструмент за постигане на политически цели, а броят на конфликтите и хаосът в света ще се увеличат драстично. За всички ще стане ясно: възможно е да се нападне друга държава, да се окупира част от нея, да се организира клане там и да се установи правото на по-силния на тази територия с мълчаливото съгласие на света", допълни съветникът на Зеленски.

Подоляк заяви, че това ще бъде "голямо поражение за западния свят" и "краят на сегашния световен ред на сигурност".

"Замразяването на войната няма да сложи край на конфликта и няма да намали страданията на украинския народ. Напротив, ако Москва запази половината от Украйна и излезе в почивка, тя ще започне да се подготвя за следващия рунд", подчерта украинският официален представител и добави, че след смяната на лидерите в ключови западни държави Русия ще започне "по-голяма, по-кървава и по-добре подготвена война".

Подоляк смята, че в настоящата ситуация не може да има преговорен процес и ситуацията на статуквото на бойното поле трябва да бъде променена, пише БГНЕС. "Това означава повече оръжия, ракети и самолети", заключи той.

ОЩЕ: САЩ одобриха доставката на първите танкове "Abrams" за Украйна (СНИМКИ)

В светлината на тези думи украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба повтори искането на САЩ да предоставят на Украйна ракети с голям обсег на действие ATACMS, в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ.

"В разговора ни с Антъни Блинкен обсъдихме по-нататъшните стъпки за разширяване на глобалната подкрепа за Формулата на мира и решенията за разширяване на износа на зърно. Благодарих на САЩ за цялата оказана помощ и подчертах необходимостта от засилване на способностите на Украйна за далечен обсег на действие чрез предоставяне на ATACMS", сподели Кулеба.

Държавният департамент на САЩ съобщи в отчета за разговора, че двамата дипломати "са обсъдили развитието на усилията на Украйна за контранастъпление, неотдавнашните разговори за справедлив и траен мир в Украйна, проведени в Джеда, Саудитска Арабия, и дългосрочните договорености за сигурност между двете страни". В съобщението се добавя: "Министърът потвърди твърдата и постоянна подкрепа на САЩ за отбраната на Украйна срещу руската агресия и подчерта, че продължава да подкрепя силната украинска армия и отговорните отбранителни институции."

ОЩЕ: Срещата за мир за Украйна в Саудитска Арабия: Продуктивни разговори, но без съвместно изявление

Киев отдавна настоява за силна противовъздушна отбрана, която да защитава страната от руски въздушни нападения и да е в състояние да отвръща на огъня. Миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че украинската отбрана все още не е в състояние да защити цялата си територия от руски нападения. "За съжаление нашата държава все още не разполага с достатъчно висококачествени системи за противовъздушна отбрана, които да защитават цялата ни територия и да свалят всички вражески цели. Врагът се възползва от това", каза Зеленски.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес