Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подкрепя Украйна: Победител в конкурса "Моя страна - Моя Русия" го грози затвор (СНИМКА)

02 септември 2024, 13:04 часа • 1469 прочитания

Победител в конкурса "Моя страна - Моя Русия" е задържан заради публикуването на постове в подкрепа на Украйна. Той е заплашен от 7 години затвор.

Дело

Срещу жителят на Уфа Макар Николаев е образувано дело за "оправдание на тероризма", съобщава местното издание Mkset. Николаев е обвинен, че е призовавал за участие в "Руски доброволчески корпус", да се свали руския режим и е писал за това, че поддържа Украйна. На 30 август 2024 г. Кировският районен съд е арестувал младия мъж за един месец. 

Още: Новата лъжа на Путин: Ако има мир, Зеленски вече няма да е президент (ВИДЕО)

Заслуги

През 2020 г. Макар Николаев е разработил методика за търсене на информация за създаването на всеруски архив, посветен на историята на Великата отечествена война. Момчето е искало да възстанови сведенията за своя прадядо и като резултат е разработил цяла система. Проектът му побеждава на руския конкурс "Моя страна - Моя Русия", който е един от проектите на президентската платформа "Русия - страна на възможности".

Задържането

След завършване на училище Николаев заминава да учи в Германия. Това лято се върнал за ваканцията при родителите си в Башкортостан, където е задържан. По време на разговорите със следователите той споделил, че неговите състуденти го карали публично да "се отрече от Русия".

Още: Арестуваха ме, защото руснаците били разстроени: Разказ на жената, запалила руското знаме (ВИДЕА)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес