Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Писателката Елфриде Йелинек: "Хамас" действат като нацистите

15 ноември 2023, 14:49 часа • 2068 прочитания

Лауреатката на Нобелова награда за литература, австрийската писателка с леви убеждения Елфриде Йелинек, заклейми на уебсайта си "фанатиците" от "терористичната организация "Хамас", сравни ги с нацисти и каза, че те искат да "унищожат Израел, единствената демократична страна в региона". "Хамас", която "не принадлежи към цивилизацията", "планира и винаги е планирала" унищожението на Израел, пише в яростната си критика 77-годишната австрийска писателка, отличена с Нобелова награда за литература през 2004 г.

Думите на Елфриде Йелинек

"Както нацистите по време на нахлуването в Полша", "Хамас" убива, насилва и измъчва", пише интелектуалката. Тя заклеймява "вземането на невинни палестински заложници" от страна на "Хамас" върху "тяхната пренаселена ивица земя" и демонстрациите в Европа срещу израелските въздушни удари. По думите ѝ демонстрантите не утвърждават легитимността и добродетелта на техните действия с крясъци и обиди "навсякъде, дори тук, пред катедрала "Св. Стефан" във Виена.

Още: Нобеловият лауреат Юн Фосе отмени публичните събития, свързани с наградата

Снимка: Getty Images

Бащата на писателката е бил преследван от национал-социалистите за еврейското си потекло. Елфриде Йелинек, която членува в комунистическата партия до 1991 г. и е противник на крайната десница в страната си, писа остро срещу Доналд Тръмп и заклейми руските закони срещу хомосексуалистите, както и насилието срещу жени. Романът ѝ "Пианистката" бе адаптиран в киносценарий от сънародника ѝ Михаел Ханеке, който засне френската актриса Изабел Юпер в главната роля. Филмът "Пианистката" спечели голямата награда и призовете за най-добра актриса и най-добър актьор на кинофестивала в Кан през 2001 г., припомня БТА.

Още: Нобеловата награда за мир е за иранката Наргиз Мохамади

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес