Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Павел: Чехия намери начин да достави 800 хиляди снаряда за Украйна

17 февруари 2024, 18:27 часа
Реклама

Чехия е намерила начин да достави 800 хиляди снаряда за Украйна, но има нужда от помощ за финансиране. Това каза президентът на Чехия Петър Павел по време на Мюнхенската конференция по сигурността на 17 февруари.

Павел говори на панелна дискусия с участието на лидери на още 5 страни членки на ЕС и коментира проблемите с доставките на оръжие и боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна. Той заяви, че Прага е намерила начин да организира подобни доставки.

"Трябва да подкрепим Украйна в доставянето на боеприпаси от всички възможни източници. Трябва да бъдем иновативни и гъвкави както украинските войници и да търсим навсякъде военно оборудване", обясни той, цитиран от "Европейская правда".

ОЩЕ: Ето как украинците са осигурили коридор за евакуация от Авдеевка (СНИМКИ)

Той добави, че Чехия ще продължи да търси снаряди за украинските защитници по целия свят и, че в това отношение й помагат Дания, Нидерландия и Канада, които предоставят ресурси за доставка на военна техника в Чехия, а оттам тя ще бъде изпращана в Украйна.

Припомняме, че българският премиер Николай Денков също участва в панела, посветен на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност заедно Петр Павел, с премиера на Естония Кая Калас, министър-председателя на Белгия Александер де Кро, премиера на Дания Мете Фредериксен и бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън. ОЩЕ: Денков: Всеки европеец трябва да е наясно за опасността от войната (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес