Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет пожара на руското военно летище в Морозовск - какво е поразено? (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

23 юли 2024, 14:31 часа • 3243 прочитания

Сателитни снимки от украинското нападение срещу военното летище в Морозовск (Ростовска област) на 22 юли показват повече щети, отколкото първоначално се предполагаше.

Пораженията

Повредена е позиция на зенитно-ракетен комплекс С-300/400, паркинг за самолети Су-34, паркинг за други изтребители, склад за гориво и смазочни материали, както и писта.

Вчера мониторинговата група "Кибер Борошно" направи заключение, че може да е ударен един изтребител Су-34: Поразен ли е руски Су-34 при атаката срещу военното летище в Морозовск? (ВИДЕО и СНИМКИ).

Поне пет отделни удара

След атака с дронове на 22 юли на военното летище се разгоря пожар. Системата на НАСА за идентифициране на пожари показа огън в източната част на авиобазата.

На снимки от сателит на Planet Labs се виждат поне пет отделни удара в авиобазата в Морозовск. Възможно е да са повече, но е трудно да се каже поради ниската разделителна способност и облачността. Трябва да се изчака за снимки с висока резолюция, отбелязва мониторинговата група Military Watch в социалната мрежа X.

Първият пожар е пламнал непосредствено до позициите на ПВО системата C-300/C-400, а вторият - в зоната за паркиране на самолети. На 20 юли наблизо е бил паркиран Су-34.

Третият пожар е на север от склада за гориво. В засегнатия район има инсталация, която анализаторите от Military Watch не могат да идентифицират. Четвъртият пожар е точно до пистата, а петият - зад двете решетки на най-долната снимка. Явно на 20 юли в една от тях е бил паркиран самолет.

Руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA съобщава, че при атаката са ранени двама души, след като почти 50 дрона са атакували летището. Поразени са и 2 склада за горива и смазочни материали, съгласно информацията на канала. Излязоха и сателитни снимки с висока резолюция и от тях не се вижда да има щети по самолети, но сградата със складовете за горива и масла е ударена:

Детайли за атаката в Туапсе

Относно петролната рафинерия в Туапсе, Краснодарския край на Русия, която вчера също стана обект на нападение с украински дронове, също се появи повече информация.

Три петролни обекта са били атакувани там през нощта на 22 юли - от три различни безпилотни машини, установи руският опозиционен Telegram канал ASTRA. Дроновете са били свалени над морския терминал в Туапсе, над петролната рафинерия „Транснефт“ и над друга петролна рафинерия - на „Роснефт“. Последният безпилотен самолет е предизвикал пожар. Няма пострадали.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес