Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет катера и два ферибота: Унищоженията край Кримския мост явно са още повече (ВИДЕО)

30 май 2024, 14:15 часа
Реклама

Пет катера и два ферибота са повредени или унищожени в резултат на нощната ракетна атака в Крим. Ранени са петима души, съобщи независимият руски Телеграм канал ASTRA, позовавайки се на свои източници.

Още: Ракети засипаха цели при Кримския мост, пожар в Москва, руски дронове и ракети удариха Украйна

По-рано днес от Главното разузнавателно управление на Украйна публикуваха видео, на което се вижда, че са поразени два десантни катера КС-701 "Тунец".

Още: Поразени са руски катери, охраняващи Кримския мост: Детайли след атаката в Крим (ВИДЕО)*

Какво още е ударено?

Катерът „Мечта“ е потънал в резултат на днешната атака по цели край Кримския мост, твърди ASTRA, позовавайки се на източници в спешните служби на окупирания полуостров. Членовете на екипажа успели да го напуснат и не са били ранени.

Катерът проект 1459 е произведен през 1985 г. в Ленинградската корабостроителница „Пелла“. Според откритите данни катерът „Мечта“ е стоманен еднопалубен кораб с кормило на носа, едноетажна рулева рубка и монтирани на кърмата дизелови двигатели. Лодките от този проект могат да се ползват в зимни условия с дебелина на разбития лед не повече от 30 см. Катерът всъщност е лоцмански съд в случая с фериботната линия на Керч.

При атаката са повредени още фериботът „Conro Trader“ и фериботът „Авангард“. Последният е заседнал на плитчина поради щетите, съобщават източници на ASTRA - има потвърждение и със сателитни снимки, които показват как фериботът блокира целия маршрут за военна логистика по тази линия. На „Conro Trader“ е пострадал един от членовете на екипажа - Роман Стас, който в момента е подложен на операция. На "Авангард" са пострадали четирима души.

В резултат на нощната атака един от фериботите в Керч не само получава щети от шрапнели, а и бордът на кораба е откъснат, пише Телеграм каналът "Кримски вятър".

Освен това са били повредени 4 транспортни десантни катера КС-701, твърди каналът, като за унищожаването на два от тях вече бе съобщено от ГУР.

Още: Украйна стреля ударно по руски военни обекти в Крим (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес