Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песков: Следим изборите във Франция много внимателно

01 юли 2024, 14:33 часа

Кремъл следи изборите във Франция "много внимателно". Това многозначително обяви прессекретарят на диктатора Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Реклама

"Ние, разбира се, много внимателно следим развитието на тези избори, които потвърждават тенденциите, които вече се очертаха в редица европейски страни, включително във Франция“, каза Песков, цитиран от контролираната от Кремъл РИА Новости.

В разговор с репортери прессекретарят призова да се изчакат резултатите от втория тур, но отбеляза, че предварителните резултати вече показват предпочитанията на френските избиратели.

Още: Доналд Туск: Над Франция и Европа е надвиснала голяма опасност

На свой ред Вячеслав Володин, председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент), коментира:

"Миналата седмица видяхме как (Джо) Байдън загуби дебата (от Доналд Тръмп). А сега партията на Макрон загуби, като се класира на трето място на парламентарните избори. Държавните глави, които са на власт, претърпяват разтърсващи поражения."

Да не бързаме да се радваме, че отношенията Москва-Париж ще се подобрят

Няколко руски официални лица и политически анализатори обаче подчертаха, че не очакват френската подкрепа за Украйна да бъде поставена под фундаментален въпрос.

Още: "Фашистите вън": Хиляди излязоха на протести в Париж след първия тур на изборите (ВИДЕА)

"Не бива да очакваме, че отношенията между Париж и Москва ще се подобрят след парламентарните избори", заяви Владимир Джабаров, заместник-председател на Комисията по външни работи, цитиран от "Парламентская газета".

"Не бива да преувеличаваме значението на Национален сбор и неговото влияние върху френската политика", предупреди и експертът Георги Бовт по руското радио BFM, визирайки крайнодясната партия, която излезе начело на парламентарните избори, като посочи, че "френският президент запазва контрола върху външната политика". "Лидерите на НС вече дадоха да се разбере, че френската подкрепа за Украйна няма да бъде поставена под въпрос", допълни той, цитиран от АФП.

Председателят на НС Жордан Бардела заяви, че ще бъде "изключително бдителен" срещу "опитите на Русия да се намеси", като същевременно постави "червени линии" за изпращане на сухопътни войски в Украйна или "ракети с далечен обсег или военно оборудване", които биха могли да "нанесат директен удар по руски градове".

Изборите във Франция: Крайната десница нанася нов удар по Макрон на първи тур (ДАННИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес