Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пенсиониран генерал: НАТО е неадекватно подготвена за пълномащабна война с Русия

02 октомври 2024, 17:21 часа • 766 прочитания

НАТО не разполага с адекватна противовъздушна отбрана, военна мобилност, боеприпаси и мислене, за да бъде напълно готова за широкомащабна конвенционална война. Това заяви на 2 октомври пенсионираният американски генерал-лейтенант Бен Ходжис. Той е бивш командващ на американската армия в Европа (2014-2017).

Още: Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

По време на дискусия на Варшавския форум за сигурност Ходжис заяви, че много от европейските политически и военни лидери не осъзнават напълно реалностите на евентуална война с Русия.

Предупрежденията за сблъсък между Москва и НАТО се засилват, откакто диктаторът Владимир Путин започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през 2022 г. Много наблюдатели изтъкват недостатъчната отбранително-индустриална база и бойна готовност от страна на Запада.

Още: Марк Рюте вече е ръководител на НАТО, Кремъл с първи коментар (ВИДЕО)

Сценарии

„Не разполагаме с адекватна противоракетна и противовъздушна отбрана, за да защитим морските си пристанища, летищата и критичната инфраструктура“, каза Ходжис.

Източният фланг на НАТО разполага само с 5% от капацитета за противовъздушна отбрана, необходим за възпиране на нападение, съобщи Financial Times през май.

„Все още не можем да се придвижваме бързо в цяла Европа, така че въпросът за военната мобилност още е предизвикателство, което трябва да бъде решено“, добави генералът.

Още: Близък до Кремъл експерт иска Путин да нанесе ядрен удар по държава от НАТО

Ако Русия реши да нападне НАТО, нейните сили веднага ще ударят европейската транспортна инфраструктура, от която съюзниците се нуждаят, за да реагират, коментира още той. „Така че представете си една седмица от това, което се случва в Украйна, да се случи в Гданск или Клайпеда, или Талин, или Бремерхафен“, описа такъв сценарий Ходжис и добави: "В най-лошия случай Литва ще трябва да чака две седмици за пристигането на подкрепления".

Снимка: Getty Images

НАТО и проблемите с мобилността

Бен Ходжис заяви, че военните сили на НАТО трябва да бъдат готови да се разгърнат много по-бързо, отколкото могат в момента. Според пенсионирания генерал западните армии са били готови за разгръщане в рамките на 24 часа по време на Студената война, докато в днешните армии до голяма степен липсва този начин на мислене.

Алиансът трябва да има „смелостта да признае това, което вижда като заплаха, и след това да започне да вади боеприпаси, да започне да разполага войски, за да бъде подготвен, а после може да бъде готов да тръгне за два или три дни", смята той. Ходжис добави, че съюзническите лидери често се колебаят дали да реагират достатъчно бързо и решително, опасявайки се, че подобни стъпки ще бъдат възприети като провокация.

Още: ДПА: Русия е готвела саботаж във военновъздушната база на НАТО в Гайленкирхен

Ходжис също така призова да се инвестира в учения и производство на боеприпаси, за да се повиши военната готовност на Алианса. „Десет години и половина след като Русия нахлу в Украйна - а ние все още не можем да осигурим достатъчно боеприпаси за една седмица", каза той, цитиран от Kyiv Independent. Пенсионираният генерал все пак добави, че европейските държави „се движат в много по-добра посока“ - той похвали планираната военна трансформация на Полша.

Още: FT: Русия е подготвила флота си за ядрен удар по Европа - България също е мишена (КАРТА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес