Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павел Дуров е ходил в Русия над 50 пъти след своето „изгнание“ през 2014 г.

27 август 2024, 20:27 часа • 1638 прочитания

Павел Дуров, основател и главен изпълнителен директор на Telegram, е влизал в Русия повече от 50 пъти между 2015 г. и 2021 г., установи Important Stories.

През 2014 г. Павел Дуров каза, че ФСБ изисква от него да разкрие лични данни на общности, в които украинците организират протести по време на Евромайдана. Още през 2024 г., разговаряйки с Тъкър Карлсън, Дуров добави, че Кремъл дори е поискал премахването на руски опозиционни групи и въоръжени служители на реда са дошли в къщата му с обиски.

Седем причини да не напускате Русия

През април 2014 г. Дуров продаде дела си от "Вконтакте" и напусна страната с думите: „Няма връщане назад. Особено след като публично отказах да сътруднича на властите“.

На сбогуване той публикува манифест „Седем причини да не се връщаш в Русия“, критикувайки съдилищата, законодателството, образователната система, както и данъчната политика в Русия.

Оттогава журналистите са писали само за едно посещение на Дуров - през есента на 2014 г., когато дойде да продаде своя център за данни ICVA Ltd. Вече в изгнание, Павел, заедно с брат си Николай, започна да разработва новия месинджър.

Както установи Important Stories, Дуров е пътувал до Русия няколко пъти годишно от 2015-2017 и 2020-2021. Единственото изключение е времето, когато Кремъл обяви война на Telegram и неуспешно се опита да го блокира.

Още: След разпит: Пуснаха на свобода приятелката на Павел Дуров (СНИМКИ)

Дуров не е крил пътуванията си - той лети между Санкт Петербург и европейски градове с полети на "Аерофлот" и често пътува до Хелзинки с влакове на Руските железници.

Първото посещение на милиардера в Санкт Петербург след неговото "изгнание" е не по-рано от май 2015 г. Точната дата на влизане в Руската федерация не е посочена в изтеклата информация от Граничната служба на ФСБ. Пропуските в данните за граничния контрол могат да се обяснят с факта, че лицето влиза в Русия през Беларус.

От този момент до края на 2017 г. бизнесменът идва в Москва и Санкт Петербург поне 41 пъти. Брат му Николай, програмист, създател на месинджъра Telegram, също пътува до Русия от Финландия.

Посещенията на Дуров в Санкт Петербург бяха намекнати по-рано от един от неговите партньори. В началото на август тази година Forbes успя да документира, че Ирина Болгар, жителка на Женева, стана майка на три от най-малките деца на Павел Дуров. Болгар публикува и снимки с Дуров от рождения ден на сина им в социалните мрежи.

Още: Създател на Телеграм и ВКонтакте: кой е Павел Дуров?

Болгар каза, че Дуров я е посетил в Санкт Петербург през 2017 г., когато е родила второто си дете. Официално двойката не е регистрирала връзката, но милиардерът призна бащинството.

По-малките деца на Дуров, според Болгар, са живели с нея в Латвия и Швейцария по различно време. Според граничната служба Дуров често е пътувал между тези страни и Русия.

Конфликт с ФСБ

През юли 2017 г. влезе в сила пакетът от закони на депутата Ирина Яровая, според който операторите са длъжни да предават на ФСБ ключовете за декриптиране на съобщенията на потребителите. Дуров и неговите адвокати многократно са заявявали, че е технически невъзможно да се направи това - архитектурата на месинджъра не го позволява: ключовете в тайните чатове на Telegram се генерират на устройствата на потребителите и не достигат до сървърите.

В този момент Кремъл започна репресивна кампания срещу Telegram. Въпреки рисковете милиардерът прекарва остатъка от 2017 г. основно в Русия, пътувайки до Финландия, Латвия и Франция за няколко дни, според данни от базата данни Kordon.

ФСБ поиска от лондонския офис на Telegram да даде ключовете за декриптиране на чатовете на шестимата обвиняеми по делото за терористичната атака в метрото на Санкт Петербург през април 2017 г. Ръководителят на Telegram отказа да изпълни исканията на спецслужбите и заплаши да спре да работи в Русия.

Още: Telegram стана най-тегленото приложение във Франция след ареста на Дуров

„Не се притесняваме от факта, че в определени страни сме подложени на натиск, защото защитаваме поверителността на потребителите. Винаги сме готови да скъсаме лични и бизнес връзки с такива страни, лишавайки ги от възможността да оказват такъв натиск върху нас“, написа Дуров в канала си на 28 септември 2017 г. Той добави, че компанията му не е представена по никакъв начин в Русия.

Дуров напусна Санкт Петербург за Хелзинки 12 дни по-рано и веднага след това направи две нощни пътувания със своя Maybach (2 и 4 октомври). И двата пъти минава руската граница и след час се връща.

На 16 октомври Мещанският съд в Москва глоби Telegram с малка сума от 800 000 рубли за компанията по иск на ФСБ. Дуров пристигна в Санкт Петербург на 14 октомври и на следващата сутрин отлетя за Лондон, но се върна три седмици по-късно.

В началото на декември 2017 г. милиардерът даде интервю за Bloomberg и каза, че сега ще участва в блокчейн проекта TON (Telegram Open Network), а на Нова година напусна родния си Санкт Петербург с влак за Финландия и не се върна в Русия 2,5 години.

Междувременно ФСБ продължи да настоява за дешифриране на месинджъра, Роскомнадзор започна да практикува техники за масово блокиране на Telegram, а млади руснаци с хартиени самолети излязоха на масови протести срещу блокирането и се нарекоха „Цифрова съпротива“, насърчавани от Дуров.

Американски прослушвания и завръщане

След като руските власти атакуват Telegram, Дуров се установява в Дубай и започва обширна работа върху TON и криптовалутата Gram с брат си Николай.

През 2018 г. той набра 1,7 милиарда долара в два кръга от повече от 170 инвеститори, включително руските милиардери Юрий Милнер и Роман Абрамович, бившия министър на Медведев Михаил Абизов (сега излежаващ 12-годишна присъда в Русия), Саид Гуцериев и големи фондове за рисков капитал.

TON трябваше да стартира в края на октомври 2019 г., но Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) обвини Telegram, че се опитва да продаде нерегистрирани ценни книжа под прикритието на криптовалутата Gram. Разследването отне няколко месеца и през март 2020 г. съд в Ню Йорк блокира издаването на Gram. Дуров обжалва и съдебният спор се проточи.

Още: Удължиха ареста на основателя на Телеграм

За да не изпадне в дългове, руският визионер беше принуден да заложи основното си изобретение Telegram. Той предложи на инвеститорите няколко възможности: да вземат 72% от инвестицията сега или да подпишат договор за заем за една година и да получат 110% още през 2021 г. независимо какъв е резултатът от процеса. В случай на загуба Дуров искаше да върне парите на инвеститорите, като продаде своя дял в Telegram. Още през май 2020 г. той обяви закриването на проекта за блокчейн.

И на 4 юни 2020 г. в официалния канал на Павел Дуров се появи следното съобщение: "Наскоро депутатите от Държавната дума Федот Тумусов и Дмитрий Йонин предложиха деблокирането на Telegram в Русия. Приветствам тази инициатива. <....> [Отблокирането] може да има положително въздействие върху иновативното развитие и националната сигурност на страната."

Дуров съобщи, че през годините екипът му е станал по-ефективен в премахването на "екстремистката пропаганда" и обеща да подкрепи депутатите, ако искат да се борят с тероризма, без да нарушават правото на тайна на кореспонденцията.

Тогава Дуров пристигна в Русия за първи път от декември 2017 г. Датата на преминаване на границата не е посочена в базите данни на ФСБ, но може да се каже, че Дуров е бил в Санкт Петербург на 18 юни 2020 г. - вечерта на този ден той се качил на самолет от Пулково за Белград. 

Следобед на 18 юни Роскомнадзор внезапно пусна изявление за спиране на блокирането на месинджъра в Русия в координация с Генералната прокуратура: „Оценяваме положително изразената от основателя на Telegram готовност за противодействие на тероризма и екстремизма“. В същото време съдът не отмени решението за блокиране, а Държавната дума не прие никакви законопроекти, които биха позволили инициирането на деблокирането на месинджъра.

Следващите два дни Дуров прекарва в Белград. Сръбски нотариус му прочита споразумението между Telegram Group Inc. и SEC по делото TON, според съдебни документи, разгледани от Important Stories. Не е ясно защо именно сръбски нотариус и точно в Белград.

Съгласно споразумението за уреждане на спора Дуров, веднага след като посети Русия, се задължи незабавно да върне 1,193 милиарда долара на инвеститорите, да плати още 30,6 милиона долара за три години, да плати глоба от 18,5 милиона долара на Съединените щати и да информира Щатите за плановете си да издаде крипто-активи.

Още на 20 юни Дуров се връща обратно в Санкт Петербург и живее между Русия, ОАЕ и Европа почти до началото на пълномащабната война в Украйна.

На 21 октомври 2021 г. Дуров излита от Пулково в Санкт Петербург за Ибиса и никога повече не идва в Русия. Но неговият помощник, който преди това е подготвил посещенията на Дуров в страната, редовно пътува дотам, според базата данни на ФСБ. Същият помощник го придружава при пътуване до Азербайджан преди задържането му във Франция, което следва от анализ на социалните мрежи на този служител на Telegram.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес