Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партиите на Орбан и Льо Пен сформираха третата най-голяма група в ЕП

09 юли 2024, 11:46 часа • 2779 прочитания

Новата крайнодясна група в Европейския парламент - "Патриоти за Европа" - стана третата най-голяма сила в законодателния орган на ЕС. Тя бе сформирана след изборите от австрийската "Партия на свободата" (АПС), "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан и популисткото чешко движение „Действие на недоволните граждани“ (АНО) на бившия премиер Андрей Бабиш.

Още: Орбан и Бабиш правят нов политически съюз на крайнодесните в ЕП

След провала във Франция: Бардела поема групата

Жордан Бардела от крайнодясната френска партия "Национален сбор" ще бъде председател на "Патриоти за Европа". В понеделник, 8 юли, формацията му официално се присъедини към групата и добави към нея 30-те си евродепутати.

Крайната десница във Франция спечели евроизборите с убедителна преднина, но изненадващо загуби предсрочния национален вот на втори тур. На първи тур партията на Марин льо Пен, която е парламентарен лидер, и на Бардела, който е председател на "Национален сбор", водеше. Само че новосформираният ляв алианс "Нов народен фронт" спечели окончателната надпревара, а крайнодесните паднаха чак до трето място, изпреварени и от центристката коалиция "Заедно" на Еманюел Макрон.

Още: Кои са изненадващите победители във Франция, кой ще управлява и какво значи това за света? (СНИМКИ)

Снимка: Жордан Бардела и Марин льо Пен, Getty Images

Останалите имена

Бардела беше избран за председател на патриотите в ЕП на заседание в Брюксел, което продължи по-малко от 20 минути, съобщи Politico. Кинга Гал от унгарската "Фидес" беше назначена за първи заместник-председател.

Бившият генерален секретар на групата "Идентичност и демокрация" Филип Клайес ще бъде генерален секретар на новата формация - това е най-важната административна роля.

Според прессъобщение на патриотите - присъединяването на депутатите от "Национален сбор" означава, че "Патриоти за Европа" е третата по големина група в Европарламента с 84 депутати от 12 държави. За да се създаде нова формация в ЕП, то тя трябва да включва представители от поне една четвърт от 27-те държави членки.

Другите членове на групата, освен "Национален сбор" и "Фидес", са: Лигата (Италия), Вокс (Испания), Чега (Португалия), Действие на недоволните граждани (Чехия), Клетва (Чехия), Християндемократическа народна партия (Унгария), Партия на свободата (Австрия), Партия на свободата (Нидерландия), Влаамс Беланг (Белгия), Датска народна партия (Дания), Гласът на разума (Гърция) и Латвия на първо място (Латвия).

В изявление Бардела, който не присъстваше на срещата в Брюксел, се казва, че патриотите "представляват надежда за десетките милиони граждани на европейските нации, които ценят своята идентичност, суверенитет и свобода. Като патриотични сили, ние ще работим заедно, за да си върнем отново нашите институции и да преориентираме политиките, така че да служат на нашите нации и народи".

Още: В писмо до ЕС: Орбан разкри какво му е казал Путин за войната и мира

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес